GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Zet eens een opera naar je hand

29 januari 2013 Brede open school Kunst en cultuur
Wie jongeren en muziek zegt denkt zelden aan opera. Toch is het deze veelzijdige kunstvorm waar 150 leerlingen van GO! atheneum Aalst naar aanleiding van het Verdi-jaar zelf mee aan de slag gingen. In de Vlaamse Opera in Gent nog wel.

GO! atheneum Aalst brengt eigen versie van Nabucco: Chi Sono?

150 leerlingen van GO! atheneum Aalst vieren het Verdi-jaar 2013 op een heel bijzondere manier. Zij brachten vrijdag 25 januari 2013 op de grote scène van de Vlaamse Opera in Gent een eigen versie van Giuseppe Verdi’s Nabucco onder de titel ‘Chi Sono? Questa turba maledetta’. Het werd een multimediale voorstelling rond de thema’s identiteit en vrijheid.

De Vlaamse Opera gaat jaarlijks een langdurige samenwerking aan met een aantal scholen. Via deze projecten kunnen leerlingen op een actieve manier kennismaken met de opera als kunstvorm. De omkadering gebeurt door professionele kunstenaars. Het einddoel van dit proces is een eigen versie of interpretatie te brengen van een opera die op het programma staat van de Vlaamse Opera.

Het Atheneum van Aalst stapte mee in een project rond Nabucco, het meesterwerk van Giuseppe Verdi. In de schoolprojecten krijgen de leerlingen altijd de vrije keuze of ze in de ‘spotlights’ willen staan of eerder achter de schermen willen werken. De leerlingen van het 5e middelbaar mochten kiezen uit vijf disciplines: zang, drama, dans, decor en multimedia. Later werden ook alle eerstejaars bij het project betrokken. Ook zij kregen zang-, dans- en dramacoaching en werden mee ingeschakeld in de massascènes. In totaal werkten zo’n 150 leerlingen aan het Nabucco-project.

Met het beroemde koor ‘Va Pensiero’ (of het Slavenkoor) in gedachte werkten de leerlingen rond de thema’s identiteit en het individu tegenover de massa. Vanuit de opera zochten zij verbanden met hun eigen leefwereld.

Zij kregen daarbij de professionele begeleiding van: Sabrina Avantario (zangcoach), Hendrik Van Eycken (dramacoach en regisseur), Sanne Baeck (danscoach), Karen De Smedt (atelier decor). Opvallende naam bij de docenten is cineast en documentairemaker Didier Volckaert, die het atelier multimedia begeleidt.


Meer informatie via

Marie-Paule Haegeman
directeur GO! atheneum Aalst
053 76 96 20
directie@atheneumaalst.be

of

Sarah Lindekens
sarah.lindekens@gmail.com


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1130

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1422

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1530

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 772

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 866

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 957

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 864

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 912

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 871

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 778

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder