GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Ken je talent en kies je opleiding

Welke opleiding kiezen in het hoger onderwijs? Het aanbod is enorm uitgebreid. De jaarlijkse SID-ins helpen duizenden scholieren wegwijs te raken in het aanbod. Zo krijgen ze een steuntje in de rug bij het maken van deze belangrijke keuze.

Vanaf 10 januari kan je als scholier in de laatste graad ASO, TSO, BSO of KSO je uitgebreid informeren over mogelijke studiekeuzes op de SID-ins (Studie-informatiedagen), een netoverschrijdend initiatief van de centra voor leerlingenbegeleiding en het Agentschap voor Onderwijscommunicatie, in de vijf Vlaamse provincies.

Dit is een niet te missen evenement, zowel voor scholieren die al perfect weten welke richting ze uit willen, als voor het hoge aantal  scholieren dat nog geen idee heeft welke richting uit te gaan, vindt Fran Geedts, directrice van CLB De Klaver in Brugge. “In elke provincie vinden de scholieren van de laatste graad op één locatie infostands van alle vervolgopleidingen: van hoger onderwijs, over volwassenenonderwijs tot het Syntra. Vooral zesdejaars komen hier in schoolverband of individueel op af, maar ook vijfdejaars zijn van harte welkom. Als CLB juichen we toe dat ook zij al willen verkennen welke mogelijkheden er allemaal bestaan.“

Ook scholieren die schoolmoe zijn of waren, zijn er welkom. Fran: “Leerlingen die vandaag afhaken omdat ze schoolmoe zijn, willen we de boodschap meegeven dat afhaken niet het einde betekent. Het is voor hen mogelijk om ook later, via het tweedekansonderwijs, hun diploma secundair onderwijs te halen en de draad opnieuw op te pikken.”

Een goede voorbereiding

Wil je het maximale halen uit de SID-in, dan bereid je je best een beetje voor. Op de website www.sidin.be vind je een checklist die je kunt meenemen op de dag zelf. Maar de voorbereiding op de SID-in gebeurt al op school zelf. “Leerlingen geven ons zelf aan dat ze met een goede voorbereiding het meeste hadden aan zo’n dag. Vooraf worden de leerlingen op de hoogte gebracht van dit evenement door de school, in samenwerking met het CLB. Zo krijgen ze een brochure mee om zich voor te bereiden. Hierin staan alle mogelijke onderwijsinstellingen, vinden ze uitleg over de structuur van het hoger onderwijs: wat is dat een bachelor, een master, een manama, … en krijgen ze heel veel informatie al mee over heel wat opleidingen. Door op voorhand de brochure door te nemen kunnen scholieren al een eerste selectie maken van welke stands ze willen bezoeken. En eventueel al eens nadenken over specifieke vragen rond bepaalde keuzes.”

Fran Geedts ziet heel wat voordelen in dit concept. “Het is een heel laagdrempelig evenement. Met een minimum aan inspanningen,  verzamelen ze een maximum aan informatie. Het kan een heel belangrijk onderdeel vormen in het keuzeproces als laatstegraadscholier. Dat keuzeproces kan je onderverdelen in twee fasen. Het is belangrijk dat je weet wat je talenten en interesses zijn, en daarop aansluitend, weten wat de mogelijke studiekeuzes zijn die hierop aansluiten. Eventueel ook welke beroepskeuzes erna mogelijk zijn.”

Ook het CLB is aanwezig met een stand op de dag zelf en kan scholieren er ondersteunen. Fran Geedts: “Leerlingen die er niet uit raken, kunnen sowieso altijd bij ons op het CLB terecht voor verdere begeleiding bij hun studiekeuze. Dat doen we aan de hand van een gesprek en vragenlijsten, die hun interesses naar voren brengen. Die vragenlijsten zijn ook vrij beschikbaar op www.onderwijskiezer.be. We ondersteunen zo de leerling bij het kiezen van een richting.“

Vertrek vanuit je talenten en interesses

Fran Geedts geeft twee belangrijke tips mee voor het kiezen van een vervolgopleiding: “Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden: bezoek een SID-in, surf naar websites van scholen, … Vergelijk wat er bestaat met wat je ermee wil (kunnen) doen. Op de website www.sidin.be vind je trouwens een handige checklist met tal van mogelijke vragen voor de scholen. Ouders raad ik aan om te vertrekken vanuit de talenten en interesses van hun kind, bij het kiezen van een mogelijke opleiding. Een bezoek aan de SID-in kan heel leerrijk zijn ook voor de ouders, want het onderwijslandschap is de voorbije jaren enorm veranderd, met heel wat nieuwe termen en onderwijsvormen.” Maar het allerbelangrijkste bij het kiezen van een verdere opleiding, is dat je vertrekt vanuit je eigen interesses en talenten, vindt Fran. “Je mag de inzet van verder studeren niet onderschatten. Je moet echt wel gemotiveerd zijn om vol te houden. Om die reden is je persoonlijke interesse van essentieel belang bij het maken van een studiekeuze.”

Alle informatie over de data en locaties van de SID-ins op www.sidin.be

Op deze website vind je ook handige checklists.

Op www.onderwijskiezer.be kunnen scholieren en ouders terecht voor een schat aan ondersteunende informatie. Vragenlijsten die scholieren kunnen helpen hun talenten en interesses te ontdekken, vind je in het tabblad CLB onder ‘I prefer’. 


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 918

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 962

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 832

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2334

Mama’s in de klas

Samen leren samenleven. Al van in de kleuterklas. Dat is ook mama vieren over alle cultuurverschillen heen. In aanloop naar moederdag zorgden de kleutertjes van juf Kim in GO! basisschool Stadspark in Lier voor een mooi mamamoment.

Lees meer 842

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 874

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder