GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Leerlingen exploreren stillevens van fotograaf Ludo Moris

20 december 2012 SV Brede open school Kunst en cultuur Zorg
In november 2012 maakten ze in GO! atheneum Lyceum Mechelen tijd voor het toepasselijke thema in deze periode van het jaar: herinneringen aan (overleden) geliefden. Onder meer aan de hand van de exploratie van fotostillevens van fotograaf Ludo Moris.

Ook dit schooljaar haalde het GO! atheneum Lyceum een reizende tentoonstelling binnen zijn muren: "Stil Leven - herinneringen aan een geliefde". Vanaf november tot nu werkten de leerlingen projectmatig vanuit verschillende vakken rond dit thema.

De leerlingen uit de verschillende klassen en leerjaren bezochten van maandag 5 november 2012 tot en met vrijdag 16 november 2012 de moderne stillevens van Ludo Moris in onze mediatheek. De periode was niet toevallig gekozen. Het gaat om de twee weken na de herfstvakantie, een moment waarop we stilstaan bij de dood, afscheid nemen, het gemis, de herinneringen, ... .

De tentoonstelling is een eindwerk van fotograaf Ludo Moris, in samenwerking met een klinisch psycholoog en een palliatief verpleegkundige. Aan de hand van een vijfentwintigtal stillevens, foto's, vertellen mensen verhalen over hun gestorven geliefden. Door die verhalen geven ze zin aan de dood en het leven. De afgebeelde voorwerpen staan symbool voor de herinneringen die ze oproepen aan hun geliefde.

‘Vaak werken leerkrachten voor of na de herfstvakantie rond dood, overlijden, ... Vandaar dat Patrick Brems, leraar Nederlands en cultuurwetenschappen het initiatief nam om vakoverschrijdend rond dit thema te werken.’ zegt Katie Steemans, directeur van het Lyceum. Aangezien de dood een universeel thema is, nodigt het ook uit om met tal van collega’s aan het werk te gaan. De mogelijkheden zijn in ieder geval legio. In de levensbeschouwelijke vakken werd gesproken over rouw en rituelen in verschillende godsdiensten, in het vak Nederlands werd de elegische poëzie behandeld. In de kunstvakken stonden funeraire symboliek en architectuur, momento mori, ars moriendi en natuurlijk de compositie van het historische stilleven uit de zeventiende eeuw in vergelijking met Moris' stillevens op het programma, terwijl de Latinisten grafinscripties en afscheidsrituelen bestudeerden.

De leerlingen gingen nadien zelf aan de slag en maakten onder andere hun eigen stilleven of afscheidsgedicht. Ze zetten hun impressies van het kerkhofbezoek op papier en bestuderen de dodenrituelen bij de Grieken en de Romeinen. Op donderdag 20 december konden ook de ouders de stillevens van de tweede graad kunstonderwijs bewonderen tijdens het oudercontact na de examens.


(foto
© Ludo Moris)


Meer informatie via
 

Katie Steemans
directeur GO! atheneum Lyceum
015 20 21 74

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator Scholengroep 5
sandra.vanmaurik@sgr5.be


GO! atheneum Lyceum is een school van GO! Scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.000 leerlingen, 5000 cursisten avondonderwijs en 36 instellingen is één van de grootste scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Linda Van Achter. Voor meer info: www.sgr5.be 


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1130

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1422

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1530

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 1002

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 772

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 866

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 957

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1119

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder