GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 22 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Oud en jong houden elkaar in conditie

7 december 2012 Brede open school Gezondheid Pedagogisch project Zorg
Music For Life focust dit jaar op dementie. Een ziekte die veel bejaarde mensen treft. Ze verdienen onze aandacht. Maar ook wie niet dementeert en oud is, fleurt op door contact met jongere generaties, weten ze in GO! basisschool De Regeboog in Ertvelde.

Music For Life 2012 vraagt aandacht voor dementie, voor mensen met dementie. Dat doen ze met muziek omdat muziek het geheugen van mensen het best wakker houdt. Maar ook blijven bewegen en contact houden met de jongere generaties helpt om hun levenskwaliteit te behouden.

In GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde zijn ze zich daar zeker van bewust want in de school is ondertussen een traditie ontstaan van samenwerking met het lokale rusthuis. Elk jaar doet de school wel iets waarbij de kinderen en de senioren van het rusthuis met elkaar in contact komen. De ouderen leren de kleintjes nog de oude knepen van het vak en de kleintjes brengen een dag zonneschijn in het leven van deze oudere mensen die hoe dan ook met het ouder worden meer en meer geïsoleerd raken van de buitenwereld.

Dit jaar nam juf Marie-Rose Van de Velde haar leerlingen van de 2e klas mee naar rusthuis Ten Oudenvoorde in Ertvelde in het kader van de les gezondheid met, jawel, fitness op het programma. De leerlingen gingen er meedoen met het bewegingsprogramma van de bejaarden en deden alles na wat zij voordeden. Dagelijks volgen de bewoners er turnles. En het moet gezegd: deze mensen zijn beslist dankzij deze dagelijkse oefeningen fitter en leniger dan je zou denken. Ze waren duidelijk in hun nopjes met hun rol als fitnessinstructeurs van de kleintjes, die natuurlijk weinig moeitje hadden om de bewegingen en inspanningen na te doen. Twee generaties armen en benen gingen vrolijk en lachend de hoogte in.

Enkele van de waarden waar het GO! op inzet zijn respect, verdraagzaamheid en engagement. Alledrie werden ze in de praktijk gebracht die namiddag in Ertvelde. In een samenleving waarin mensen iets te veel met zichzelf bezig dreigen te zijn, zijn dit initiatieven die deugd doen en als muziek voor het leven in de oren klinken. Om niet te vergeten.


Meer informatie via 
 
Vivien De Baets
directeur GO! basisschool De Regenboog Ertvelde
09 344 63 74
bs.ertvelde@g-o.be
www.basisschool-de-regenboog.beLees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1069

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1596

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10878

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1607

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1366

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1071

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1463

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 837

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1470

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 770

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 944

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 795

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder