GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 22 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

De wereld een beetje veranderen ... op vegetarische wijze

Wie een beetje oog heeft voor ecologie weet dat minder vlees eten een deel van de oplossing is voor de milieuproblemen van de wereld. Tv-kok Wim Ballieu van Goe Gebakken gaf het lekkere voorbeeld in GO! atheneum Geraardsbergen. En ’t is nog gezond ook.

Vlees eten is geen schande. Maar vleesproductie vraagt heel veel van de aarde. Als de hele wereldbevolking evenveel vlees gaat verorberen als westerlingen het doen dan wordt de ecologische druk op onze planeet ondraaglijk. Willen we het hier en elders leefbaar houden dan zullen we toch wat moeten gaan minderen. Bovendien kan het geen kwaad voor onze gezondheid want doorgaans nemen we veel te veel dierlijke stoffen in ons lichaam op dan goed voor ons is.

In GO! atheneum Geraardsbergen lusten ze wel pap van een lekker alternatief voor vlees. Ze nodigden een kok die van wanten weet uit voor een veggie-feest.

Er stonden boekweitpannenkoeken met spinazie, courgette en pijnboompitten en een versie met choco en banaan op het menu. Het GO! atheneum Geraardsbergen neemt deel aan de campagne die mensen wil stimuleren om tenminste één dag per week lekker vegetarisch te eten.

“We starten samen een revolutie. Een revolutie van eenvoudige, lekkere vegetarische maaltijden die goed zijn voor de wereld. Geen wapengekletter of bloedvergieten, maar kookpotten en gedekte tafels. Een revolutie waar iedereen deel van kan uitmaken. Ook jij. En je vrienden. En andere mensen in je omgeving. Gewoon door samen te koken”, zo vat Wim Ballieu de opzet van deze leerrijke veggienamiddag samen.

De jongeren vonden het bijzonder fijn om eens in de kookpotten te roeren en ondertussen iets bij te leren over duurzame voeding. Initiatiefneemster, Emily De Padt, is tevreden dat voedzaam vegetarisch eten stilaan voor iedereen toegankelijk wordt. Emily geeft les op het atheneum, maar is naast haar onderwijsopdracht deeltijds educatief medewerkster bij EVA, Ethisch Vegetarisch Alternatief. EVA is een nieuw project dat vegetarisch koken en eten wil ondersteunen.


Meer informatie via

Nicolas Verscheure
beleidsmedewerker GO! atheneum Geraardsbergen
054 41 21 88
nicolasverscheure@hotmail.com
www.ka-geraardsbergen.be

Sigrid De Vuyst
02 790 96 84
sigrid.de.vuyst@g-o.be
www.g-o.be/gezondheid


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1231

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1069

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1356

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1596

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 832

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10878

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1607

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1366

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1071

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1463

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 837

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1470

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder