GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! opent passiefschool in Etterbeek

5 november 2012 Infrastructuur Milieu Nieuwbouw
Op maandag 5 november opende de eerste passiefschool van het GO! zijn deuren. Het gaat om de basisschool van het GO! atheneum van Etterbeek. Deze passiefschool is zo gebouwd dat ze bijna geen verwarming en koeling nodig heeft.

Scholen bouwen volgens de standaard van passiefhuizen betekent een grote vernieuwing voor de Vlaamse scholenbouw. Aangezien de huidige scholen momenteel een belangrijk deel van hun werkingsmiddelen jaarlijks aan hun energiefactuur moeten besteden, is dit bouwproject een mijlpaal in de geschiedenis van zowel energiezuinige gebouwen in Vlaanderen als van de schoolwerking in het algemeen. Dankzij de lagere energiefacturen kunnen deze scholen nu meer middelen besteden aan hun inhoudelijke werking.
 
“Het GO! is gestart met dit project als speerpunt van een evolutie die het GO! noodzakelijk acht,” zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. “Het is voor ons belangrijk ervaring en kennis op te doen met het oog op het realiseren van energiezuinige scholen. Het is nog niet de bedoeling overal passiefscholen te plaatsen omdat het noodzakelijke investeringsbedrag momenteel nog niet overal haalbaar is. Dit project is wel een schakel in het versnellen van het leerproces om de uiteindelijke doelstelling van bijna-energieneutrale scholen te realiseren.”
 
De leerlingen kunnen vanaf maandag genieten van een mooie, groene leeromgeving. De basisschool is opgebouwd uit 10 klaslokalen die op twee verdiepingen geschikt zijn rond de polyvalente zaal. Om een huiselijke sfeer te bekomen zijn deze gevat onder een schuin dak. Om zich goed te integreren in de groene omgeving is de gevel bekleed met hout en het gebouw voorzien van een groen dak. De klassen hebben grote ramen om de groene omgeving vanuit de klas te kunnen waarnemen.
 
“Onderwijs moet het goede voorbeeld geven wat duurzaam bouwen betreft,” zegt Raymonda Verdyck. “Deze kinderen zullen vanaf jonge leeftijd in contact komen met duurzame gebouwen en het is de bedoeling dat zij er ook pedagogisch rond werken. Zij zullen zich meer bewust zijn van het belang van een duurzame samenleving.”
 
Deze GO! school is één van de eerste uit een groot pilootproject met 24 te bouwen passiefscholen gespreid over alle onderwijsnetten in heel Vlaanderen. Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) ondersteunt de realisatie van het proefproject rond passiefscholen.

Meer info:
http://www.tvbrussel.be/nl/video/4/eerste-passiefschool-van-het-gewest-geopend?page=0,0


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1221

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1061

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 827

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1458

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1465

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 764

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 813

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 858

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 817

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2093

Samen radiatorfolie kleven

De leerlingen en leerkrachten van 3 scholen van GO! Scholengroep Rivierenland houden samen de warmte binnen op Dikketruiendag.

Lees meer 861

School met dansvoetjes

1 juni 2015

Capaciteit Infrastructuur

GO! basisschool De Springplank in Brugge heeft er een gloednieuw gedeelte bij. En niet zomaar het eerste het beste. De nieuwbouw won zopas de vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen onder meer vanwege zijn gracieuze dansbeweging.

Lees meer 1140

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder