GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 22 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een ‘strappenplan’ naar levenslange verkeersveiligheid

Het fenomeen van de ‘strapdag’ (stappen en trappen naar school) is dit jaar aan zijn 5e editie toe. En ook deze keer ‘strappelden’ ze in GO! basisschool ’t Kasteeltje in Puurs van goesting om mee te doen aan de week van de mobiliteit van 17-21 september.

Tijdens die week moedigt de school de leerlingen aan om te voet of met de fiets naar school te komen. Het is niet alleen een stuk sportiever maar het ontlast ook het autoverkeer van en naar de school.

Tegelijkertijd schenken ze op de school ook aandacht aan extra elementen die de veiligheid van de kinderen en de andere weggebruikers kunnen verhogen. Zo worden de kinderen (en hun ouders) gevraagd om fluohesjes aan te trekken bij huis-schoolverplaatsingen die stilaan, nu de dagen weer krimpen, in schemering of duisternis gehuld zijn. Wie gezien wordt in het verkeer, vergroot meteen ook de kans ontziend te worden in het verkeer.   

Tijdens de week van de mobiliteit wordt er verder ook gewerkt aan fietsvaardigheid bij de kinderen. En voor wie het te moeilijk is om per fiets of te voet te komen en op busvervoer is aangewezen is er ook een training ‘busevacuatie’. Een oefening die kinderen kan helpen de juiste reactie te hebben in het geval er iets fout loopt met de (school)bus.

In het verkeersveiligheidsverhaal is natuurlijk ook een rol weggelegd voor de politie en die was dan ook uitgenodigd op school. Enkele agenten gaven nuttige tips en tricks aan de jongens en meisjes van het 5e en 6e leerjaar.

Ten slotte gingen de leerkrachten samen met hun klassen ook nog op verkenning in de schoolomgeving uit om de kennis van de verkeersborden en voorrangsregels in de praktijk toe te passen. De kracht van ervaringsgericht leren. Het doel van dit alles is natuurlijk om de kinderen die kennis, vaardigheden en motivatie bij te brengen die hen de rest van hun leven van nut zal zijn in het verkeer zodat deze week van de mobiliteit een leven vol ‘veilige’ mobiliteit wordt.


Meer informatie via
 
Loes Vermeieren
Projectcoördinator
T 03 889 15 30
kasteeltje@live.be

Greet De Smedt
Directeur GO! basisschool ’t Kasteeltje Puurs
T 03 889 15 30
bs.kasteeltje@g-o.beLees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1069

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1596

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10878

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1607

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1366

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1071

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1463

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 837

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1470

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 770

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 944

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 795

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder