GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Ook getest op ... kinderen

11 september 2012 Gezondheid Preventie en veiligheid Zorg
We zien ze dagelijks zwoegen: kinderen met véél te zware boekentassen. Dat ontging ook de makers van ‘Ook getest op mensen’ niet. Hoe kan het beter?

Veel GO! scholen starten het schooljaar met het wegen van de boekentassen en schenken aandacht aan het fenomeen tijdens de lessen. Maar omdat slechte gewoontes nu eenmaal niet zo snel worden afgeleerd, doen we ook een oproep aan alle ouders om zo nu en dan eens in de boekentas te kijken. De makers van het één-programma ‘Ook getest op mensen’ bezochten Middenschool Prins van Oranje in Diest om de leerlingen van het eerste middelbaar op de weegschaal te zetten. Net als hun boekentas. Een leuk filmpje met de leerlingen in de hoofdrol. Maar de resultaten waren minder leuk …

33% hing de tas over één schouder, bij 94% hingen de schouderbanden te los en bij nog eens 94% bedroeg het gewicht van de tas gemiddeld 15% van het lichaamsgewicht! Terwijl dat slechts maximaal 10% mag zijn … Hoe je het ook draait of keert: een verkeerd gedragen en te zware rugzak brengt een slechte lichaamshouding met zich mee. En dat kan nooit gezond zijn.

Directeur Gert Van Passel: “Veel leerlingen brengen gewoon te veel mee. Dat doen ze om zeker te zijn dat ze niets zullen vergeten, maar dat is echt niet nodig. Ze mogen hun boeken hier laten en alleen de bladen die ze nodig hebben voor het huiswerk meenemen in een speciale map. Het vervelende is dat eventuele schade door te zware tassen pas jaren later duidelijk wordt. Leerlingen zijn zich daar niet altijd van bewust. Tijdens de studiebegeleiding leren we de leerlingen hoe ze hun boekentas moeten klaarmaken. Op de infoavond bij aanvang van het schooljaar doen we altijd een beroep op de ouders. We vragen hen om regelmatig de boekentassen thuis te controleren op overgewicht.” 

Enkele jaren geleden schonken we in dit magazine al aandacht aan dit probleem. Middenschool D’Hek in Landen ploos aan de schoolpoort boekentassen uit om leerlingen op het gevaar te wijzen. Directeur Elke Ceuleers vertelt: “We wegen de tassen elk jaar in september en houden elke week tijdens de les ‘Leren leren’ steekproeven. Dat is nodig want het duurt toch een tijdje voordat de boodschap doordringt. En we blijven er regelmatig op hameren door de leerlingen tips mee te geven.” 

Tips: Hoe moet het wel? 

  • Een goed gedragen rugzak is beter dan een boekentas of schoudertas.

  • Gebruik er een met een verstevigde rug en compartimenten.

  • Span de draagriemen voldoende strak aan, een ideale breedte van een riem is 4 cm.

  • Draag de rugzak over beide schouders.

  • Draag de zwaarste spullen het dichtst tegen de rug.

  • Op de fiets doe je je boekentas het best op de bagagedrager.

  • Het maximale gewicht mag niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht bedragen. Dus: weegt de leerling 40 kg, dan mag er niet meer dan 4 kg aan schoolspullen in zitten!

(bron: Gezondheid.be)

>>> Bekijk de reportage van 'Ook getest op mensen' over de ideale boekentas.


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1070

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 946

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1070

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 865

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 733

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2097

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 861

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder