GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Zet door en geef niet op wanneer het niet meteen gaat”

4 september 2012 Topsport
Ingrid Berghmans leerde de Belgen wat judo is. Zij was de eerste echte vrouwelijke judokampioene en de beste Belgische judoka aller tijden met een indrukwekkend palmares. Vandaag stimuleert ze anderen om door te bijten tot hun persoonlijke overwinning.

Leeftijd: 51 jaar

Middelbaar onderwijs: KA Leopoldsburg en Sporthumaniora Hasselt

Klasgegevens: In 1980 werd Ingrid voor het eerst wereldkampioen judo. Ze was toen net gestart was met haar opleiding Regentaat LO.


Zes titels van wereldkampioen judo mocht Ingrid Berghmans in haar carrière op haar naam schrijven en negen keer die van Europees kampioen. Acht keer werd ze bekroond tot Sportvrouw van het Jaar. Ze haalde zelfs goud op de Olympische Spelen van Seoel in 1988.

De Olympische Spelen van dit jaar heeft ze opnieuw van dichterbij beleefd: “Ik verzorgde de animatie in het Belgium House in Londen. Daar had ik dus nauw contact met alle Belgische atleten, omdat ik ze daar allemaal kort voorstelde en interviewde op het podium de dag na hun competitie. Straf, wat onze delegatie presteerde!”

Op de Sporthumaniora in Hasselt haalde Ingrid nog andere noemenswaardige resultaten in sport: “Judo doe ik al sinds mijn negende, maar op de sporthumaniora was ik ook goed in cross en de 800 meter. Met het handbal zijn we zelfs drie keer nationaal kampioen geworden in de scholencompetitie. Ik ben zelfs twee keer mee geweest naar het Europees kampioenschap. Toen ik daarna in 1980 aan mijn studies Regentaat LO startte, viel school snel een beetje in het water: ik werd wereldkampioen judo en vanaf dan raakte alles in een stroomversnelling.”

Vandaag vind je Ingrid nog maar zelden op de tatami, maar een sporter zal ze altijd blijven. Fitness is tegenwoordig haar dada. Ze baat een eigen fitnesscentrum uit en viert daar dit jaar het 20-jarig bestaan van. “Vroeger was ik iemand die veel aan sport deed voor mezelf. Nu probeer ik die enorme passie die ik had om aan sport te doen en te bewegen over te brengen naar andere mensen. Ik bezoek ook veel bedrijven als Welness & Fitness-specialist, en ook in mijn eigen centrum leg ik de link tussen sporten en amusement. Bewegen is gezond en sterkt de moraal, dat inzicht wil ik overbrengen bij zoveel mogelijk mensen.”

Als we Ingrid vragen naar haar kinderen - de dochter zit in het SO en haar zoon volgt universiteit in Maastricht - dan wil ze hen vooral de waarden respect en doorzettingsvermogen overbrengen: “Geef niet alles op wanneer het niet onmiddellijk en vanzelf lijkt te gaan. Ik heb zelf hard moeten doorbijten tijdens mijn sportcarrière. Maar dat heeft me gebracht tot waar ik vandaag sta.”


Lees ook

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1036

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2392

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 877

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Groot worden in kunst, techniek, topsport en wetenschap

Een school die groeit als kool. Dat is het GO! technisch atheneum Brugge. Dit schooljaar komt het aantal leerlingen er boven de 1600 uit. Het resultaat van een doordachte aanpak van een deskundig en gemotiveerd schoolteam en een sterk pedagogisch project.

Lees meer 1808

‘Dankzij de Topsportschool komt mijn droom uit!’

5 november 2013

Topsport

Otto Vergaerde studeerde vorig jaar af aan de GO! Topsportschool in Gent. Dankzij de school en – uiteraard!- zijn talent start hij op 1 januari als profwielrenner bij Topsport Vlaanderen. Een droomstart voor elke jonge wielrenner met ambitie.

Lees meer 3308

Fantastisch elastisch

24 oktober 2013 HS

Evenementen Sport Topsport

Gezonde voeding, regelmatig bewegen en aan sport doen, 3 elementen waarmee iedereen zijn voordeel kan doen. Maar topsport da's niet voor allen weggelegd. Topsportprestaties blijven echter fascineren. Zoals die van 2 turners uit GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 2930

“In de koers vijanden, buiten de koers vrienden”

De Wielerschool Ronse – Vlaamse Ardennen van het GO! barst van het talent, denk maar aan Thomas De Gendt of zoals Jesse Vandenbulcke. Begin augustus reed ze op het WK baanwielrennen voor junioren in Glasgow.

Lees meer 2768

Wielersportconvenant tussen GO! en Wielerbond Vlaanderen

Het GO! en de vijf centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs met een wieleropleiding hebben vandaag een wielersportconvenant afgesloten met de Wielerbond Vlaanderen.

Lees meer 2539

Zo vader, zo zoon: "Beter worden dan papa"

19 maart 2013

Secundair onderwijs Sport Topsport

Het voorbije jaar was een wonderjaar voor de tweeling Olivier en Nicola Philippaerts (19). De twee jonge jumpingtalenten toonden met overtuigende overwinningen dat ze waardig in de voetsporen treden van hun bekende vader, Ludo Philippaerts.

Lees meer 3752

Voetballes op school

17 oktober 2012 KW

Sport Topsport

Sport wordt steeds professioneler. En het lijkt erop dat wie het in topsport wil maken beter al vroeg professionele begeleiding zoekt. Maar hoe combineer je dat met studeren? Een reportageploeg van Kzoom ging kijken in GO! topsportschool MS Voskenslaan.

Lees meer 2172

“Wie nu hard werkt, plukt er later de vruchten van”

12 juni 2012

Topsport

Stefan Everts werd in zijn motorcrosscarrière tien keer wereldkampioen en sleepte vijf keer de titel van 'Sportman van het jaar' in de wacht. Eind juli staat hij opnieuw op het circuit tijdens de 7e editie van de 'Everts and Friends Charity Race'.

Lees meer 2091

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder