GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Gezond de zomer in

29 juni 2012 Gezondheid
GO! scholen besteden veel aandacht aan gezonde voeding, beweging en preventie. Maar het is belangrijk om je kroost ook tijdens de zomermaanden een gezonde levensstijl bij te brengen. Hier geven we je alvast 10 gezondheidstips voor je kind mee.

  • De zomervakantie is dé periode bij uitstek om je kinderen nieuwe dingen aan te leren. Leer hen bijvoorbeeld kleine klusjes klaren zoals: de bloemen water geven, de tafel dekken of de kippen voederen. Zo blijft je kleine in beweging en wordt het nieuwe talent misschien wel een goede gewoonte!
  • Monitoren is heel belangrijk. Dat betekent dat je in principe op elk moment moet weten waar en bij wie je kinderen zijn. Sociaal contact met leeftijdsgenootjes blijft van vitaal belang, ook wanneer de schoolpoorten gesloten zijn. Nodig regelmatig vriendjes uit om te komen spelen, zodat je kind zich goed blijft voelen. 
  • Introduceer een ‘verveelpot’ om je kind te leren omgaan met verveling. Maak een bokaal met papiertjes in waarop allerlei activiteiten staan. Bij regenweer kan je met de kids gaan zwemmen, bowlen of voor een binnenspeeltuin kiezen. Tv-kijken mag, maar in beperkte mate.
  • Creëer voldoende structuur voor je kids en laat hen op regelmatige tijdstippen opstaan, ontbijten, spelen of slapen. Dergelijke kleine ingrepen kunnen een positief effect hebben op de actieve levensstijl van je kind.
  • Laat je kind de gezonde buitenlucht opsnuiven. Plan een uitstap naar de zee, het bos, de dierentuin of de kinderboerderij. Educatief én gezond!
  • Beweeg! Voor jongeren ligt de internationale richtlijn over bewegen op minimum 60 minuten aan een matige tot hoge intensiteit. Fiets samen naar de grootouders, speel een potje voetbal of tikkertje. Neem je kinderen mee als je met de hond gaat wandelen, laat hen een kamp bouwen in de tuin. Mogelijkheden legio, maar je kind actief laten buitenspelen, is belangrijker dan ooit! 
  • Tijdens de grote vakantie krijgen kinderen vaker een ijsje en de snoepkast is steeds binnen handbereik. Promoot gezond eten door hen regelmatig typisch zomerfruit zoals kersen, aardbeien en nectarines voor te schotelen. Geef uiteraard ook het goede voorbeeld door zelf vaak fruit te eten. Las dagelijks een creatief fruitmoment in.
  • Water is de beste dorstlesser. Moedig je kind aan om minstens 4 glazen water per dag te drinken. Het draagt bij tot een evenwichtiger drinkgedrag en het bevordert de concentratie. Zorg voor een extra vochtinname bij warm weer of een fysieke inspanning. Als je kind voldoende water drinkt, gaat het regelmatig moeten plassen. Leer je kind op een ontspannen manier plassen. 
  • Leer je kleine spruit meteen aan hoe belangrijk het is om je te beschermen tegen het felle zonlicht. Gebruik een waterproof zonnecrème met een hoge factor (minimum factor 30), beschermende kledij en zoek de schaduw op van 12u-15u. Jong geleerd is oud gedaan! 
  • Heb aandacht voor de preventie van bijen- of wespensteken. Bijen en wespen worden aangetrokken door zoete levensmiddelen. Giet daarom een blikje frisdrank altijd in een glas en sla niet naar wespen of bijen, want dan worden ze agressief.  Wil je hier meer over weten, surf dan naar www.rodekruis.be.


Lees ook

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 899

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2131

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 893

Van tegenslag naar taartenslag

Het schooljaar begon moeilijk voor GO! basisschool Hofkouter in Sint-Lievens-Houtem omdat een van de leerlingen er vanwege een ernstige ziekte helaas niet bij kon zijn. Maar de hoofdjes laten hangen dat deden ze niet.

Lees meer 904

GO! leerkrachten zijn tevreden leerkrachten

GO! medewerkers voelen zich goed op hun werkplek. Dat blijkt uit de grote welzijnsbevraging die het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft afgenomen bij zijn medewerkers in de scholengroepen.

Lees meer 1540

Op Croes Control naar de examens

Straks zijn ‘t weer examens. Tijd om te tonen waar je al die maanden voordien beetje bij beetje aan gebouwd hebt. En ja, dat blijft spannend. De leerlingenraad van GO! atheneum Ninove wou voor de start ervan nog even alle armen en benen laten losgooien.

Lees meer 1056

Wat als je ‘nee’ zegt …?

28 mei 2015

Gezondheid

De sigaret blijft her en der opduiken in de populaire cultuur, maar in GO! atheneum Schilde en technisch atheneum De Panne maken de leerlingen komaf met het cliché van de coole roker: creativiteit en gezonde longen gaan bij hen hand in hand.

Lees meer 1230

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder