GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Met verzamelde krachten in de weer voor een veiliger verkeer

De streek rond Oudenaarde en Ronse heeft dankzij de Ronde van Vlaanderen op het vlak van wielrennen een bijna magische status gekregen. Maar is het er ook wel veilig op de weg voor de gewone fietsers als de tv-camera’s verdwenen zijn?

Alle secundaire scholen hebben een inspanningsverplichting wat de vakoverschrijdende eindtermen betreft. Vele scholen proberen die, naast het gewone lesgebeuren, te bereiken via projectdagen en andere initiatieven.

Op 15 mei 2012 was er in Oudenaarde een Verkeersdag voor de secundaire Oost-Vlaamse provinciale scholen en die van het GO! in Oudenaarde en Ronse. Een dag die volledig gekaderd was in het thema “verkeer en veiligheid”.
Heel wat activiteiten werden georganiseerd in de kapperschool aan de Minderbroederstraat in Oudenaarde. Maar ook op de Grote Markt, in Cultureel Centrum de Woeker, de Muziekacademie, het Centrum Ronde van Vlaanderen en de Brandweerkazerne van Oudenaarde gingen er activiteiten door.

Op de markt verzorgden de politie van Oudenaarde, de stad Oudenaarde, het Algemeen Ziekenhuis van Oudenaarde, het Belgisch leger, SMS en de Dienst Mobiliteit van de Provincie Oost-Vlaanderen, de Colruyt  en heel veel vrijwilligers elk hun activiteit. De leerlingen van KA Oudenaarde, KAIPB Ronse, DBSO Centrum voor leren en werken Oudenaarde-Ronse en PIVA Oudenaarde kregen die dag de gelegenheid om kennis te maken met het reilen en zeilen van het verkeer.

Daarnaast werden er ook in de nieuwe brandweerkazerne demonstraties gegeven. In de Verkeersklas van de Politie kregen sommige leerlingen verkeersonderricht terwijl anderen luisterden naar getuigenissen van ouders van Verongelukte kinderen, in CC De Woeker werd een lezing gegeven over orgaandonatie en orgaantransplantatie en in de Muziekacademie verzorgden PISAD en AA de voordrachten. De pedagogische begeleiders verkeers- en mobiliteitseducatie van GO!, Provinciaal Onderwijs OVSG droegen ook hun steentje bij met het geven van quizzen en ecodriving.

Die dag was er ook aandacht voor de gevaren van onder meer de dode hoek, alcohol en drugs, het nut van de gordel dragen in de wagen, de problemen die blinden en rolstoelgebruikers in het verkeer kunnen ervaren en hoe je een bus zo snel mogelijk kan evacueren. Er was ook een stand EHBO-Fiets waar de leerlingen van DBSO Wielerschool de deelnemers leerden hoe een fiets in orde te maken, en de CPR-stand met beademingspoppen waar stabiele zijligging, beademing van slachtoffer en reanimatie aangeleerd werden en nog zoveel meer.

Dankzij de samenwerking en de inbreng van de verschillende scholen op financieel en logistiek vlak, dankzij de medewerking van Stad Oudenaarde en de bereidwilligheid van de medewerkers van de vele diensten, kon zo’n leerrijke dag aan de scholen aangeboden worden.


Meer informatie over dit project via

Yves Fouquet
gezondheidsanker van SGEM (scholengemeenschap) 211
yfouquet@hotmail.com

Geert Verduyn
projectverantwoordelijke Verkeerseducatie van PIVA
piva.verduyn@scarlet.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1232

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1070

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1021

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1367

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2377

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 862

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 946

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder