GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Joepie, een container als klas!

19 juni 2012 Infrastructuur
Containerklas. Het woord heeft vaak een negatieve bijklank. ‘Nergens voor nodig’, beweert directrice Sara Scholliers van GO! Freinetschool Het Avontuur in Berchem.

Joepie, een container als klas!

Containerklas. Het woord heeft vaak een negatieve bijklank. ‘Nergens voor nodig’, beweert directrice Sara Scholliers van GO! Freinetschool Het Avontuur in Berchem. Haar klasjes werden anderhalf jaar in containers ondergebracht. ‘Wij zaten daar eigenlijk wel goed.’

Ideale oplossing

‘Onze nieuwe opgerichte school kon begin 2010 over een kantoorgebouw beschikken. Maar eerst waren daar de nodige renovatiewerken nodig om als school te kunnen dienen. Omdat wij niet onmiddellijk ergens anders terechtkonden, beslisten we op de parking van dat gebouw containerklassen te plaatsen. Die vormden een zeer snelle en efficiëntie oplossing: op twee dagen waren ze geïnstalleerd, voorzien van alle comfort en klaar om te betrekken.’

Eerste indruk

‘De units kwamen op hele grote vrachtwagens aangereden. Op voorhand had ik nooit kunnen inschatten dat die stukken volwaardige klasjes zouden worden. Het is eigenlijk een heel knap systeem: die doorzichtige stukken werden eenvoudigweg in elkaar geschoven, en nog wat afgewerkt zodanig dat de naden niet meer zichtbaar waren. Klaar is Kees.’

Alle comfort

‘We kregen spiksplinternieuwe containers met dezelfde afmetingen als een standaardklas. Per blok had je telkens twee klassen met in het midden een inkomhal met kapstokjes aan beide kanten. Op het einde van de ruimte kwam je dan uit op het sanitair met minstens 3 toiletjes en een lavabo.’

De containers waren voorzien van alle comfort:

  • Sanitaire ruimtes: vastgeklikt aan de klassen. De peuters en kleuters hoefden dus niet eerst naar buiten wanneer ze naar het toilet moesten. Er waren ook aangepaste toiletjes op peuter- en kleutermaat.
  • Mooie lichtinval: ramen langs alle twee de kanten. Met rolluiken om eventueel zonlicht af te schermen.
  • Lavabo met water: in alle klassen.
  • Goed geïsoleerd: zeker geen kou geleden, integendeel.
  • Mooie aankleding: als je een nieuwe school opstart, moet je natuurlijk investeren in een heleboel zaken zoals speelgoed, didactisch materiaal, meubilair, etc. Dat kleedt dan ook onmiddellijk heel die ruimtes aan. Met wat creativiteit was er gemakkelijk iets moois van de containerklassen te maken. Ik vond dat ook heel gezellige ruimtes. Al dat materiaal en meubilair werd daarna gewoon doorgeschoven naar het nieuwe gebouw.

Minder leuke kantjes

‘Uiteraard gaat er niets op tegen een nieuwbouw, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar het was zeker ruim voldoende en voorzien van alle comfort. Oké, de inkomhal was qua afmetingen een beetje beperkter. Als je daar met een paar ouders met kindjes in staat, dan wordt dat al gauw krap. Daarnaast hadden we natuurlijk een aantal andere ruimtes niet, zoals een turnzaal of een leraarskamer. Dat hebben we wel kunnen opvangen door in het gebouw enkele kamers tijdelijk in te palmen.’

Een aanrader

‘We hebben daar nu een jaar ingezeten, en ik kan alleen maar zeggen dat onze tijd in de containers heel goed verlopen is. Erop terugkijken met negatieve gevoelens doen we zeker niet. Integendeel zelfs, ik zie geen reden om dat niet opnieuw zo te doen. In plaats van in september naar het nieuwe gebouw te verhuizen, konden we dat pas na de kerstvakantie van dit schooljaar. Een half jaar langer dan voorzien. Maar niemand heeft dat ooit als een probleem ervaren. We zaten daar eigenlijk wel goed, in onze containerklasjes.’


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1061

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1458

School met dansvoetjes

1 juni 2015

Capaciteit Infrastructuur

GO! basisschool De Springplank in Brugge heeft er een gloednieuw gedeelte bij. En niet zomaar het eerste het beste. De nieuwbouw won zopas de vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen onder meer vanwege zijn gracieuze dansbeweging.

Lees meer 1140

GO! vraagt eerlijkheid in debat over problematiek scholenbouw

30 april 2015

Infrastructuur Nieuwbouw

Afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Raymonda Verdyck noemt de uitspraken van Lieven Boeve over de verdeling van middelen voor capaciteitsuitbreiding onheus en onjuist.

Lees meer 1735

GO! bouwt nieuwe campus in Sint-Niklaas met 'Scholen van Morgen'

15 oktober 2013

Capaciteit Infrastructuur PPS/DBFM

Vandaag legde minister Pascal Smet de eerste steen van de GO! Campus Aangepast Onderwijs in Sint-Niklaas. Drie GO! instellingen worden er verenigd tot één volwaardige campus voor leerlingen met specifieke onderwijs- en opvangbehoeften.

Lees meer 2871

Bewust kiezen voor het TSO of BSO: “Vandaag kan je doctoreren in de technologie”

Het TSO en het BSO blijven kampen met een negatief imago, ondanks alle inspanningen van de voorbije jaren om de infrastructuur en educatieve leeromgevingen te actualiseren. Toch heeft het heel wat troeven in handen voor onze jongeren, bewijzen de verhalen van Niels Deprez en Jan Van Hecke.

Lees meer 6760

GO! opent passiefschool in Etterbeek

5 november 2012

Infrastructuur Milieu Nieuwbouw

Op maandag 5 november opende de eerste passiefschool van het GO! zijn deuren. Het gaat om de basisschool van het GO! atheneum van Etterbeek. Deze passiefschool is zo gebouwd dat ze bijna geen verwarming en koeling nodig heeft.

Lees meer 2929

GO! en VDAB investeren samen in knelpuntberoep

De krachten bundelen waar het kan is altijd slim. En nu de crisis om zich heen grijpt geldt deze raad meer dan ooit. Scholengroep Kempen en VDAB Antwerpen investeren samen in opleiding en machinepark om de lage uitstroom van CNC-bedieners op te krikken.

Lees meer 5030

Verandering van space doet leren

Schoolgebouwen raken versleten of voldoen niet langer aan de noden van de tijd. Dan moet je renoveren of verhuizen. Daar waren ze aan toe op GO! campus Wemmel. De renovatie is achter de rug. Voor de verhuis stak iedereen een handje toe.

Lees meer 2317

Bouwen aan de toekomst

Het GO! bouwt scholen én zoekt mensen die die scholen helpen realiseren. Daarom waren we op 20 en 21 oktober 2011 met een infostand aanwezig op Edubuild, de nationale vakbeurs voor bouw, renovatie, onderhoud en inrichting van het onderwijspatrimonium.

Lees meer 2517

Bouwen aan de scholen van de toekomst

27 september 2011

Infrastructuur Jaarverslag PPS/DBFM

Sinds 2010 is de DBFM-procedure ‘inhaalbeweging schoolinfrastructuur’ uit de startblokken. Het programma ‘Scholen van Morgen’ omvat zowel het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) als het onderhoud (Maintain) van de scholen.

Lees meer 3327

Nieuwbouw voor GO! basisschool Zavelput biedt plaats aan 130 leerlingen

Sinds kort hebben ze er in GO! basisschool Zavelput Sint-Agatha-Berchem enkele gloednieuwe klassen bij. De juffen glunderden als eerstejaarsleerlingen.

Lees meer 2628

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder