GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Planeet aarde op je bord

Het GO! zet al langer in op aandacht voor een gezonde levensstijl. Oog voor gezonde voeding en bewegen. En steeds vaker ook voor duurzaamheid. Met het EDO-project ‘planeet aarde op je bord’ helpt GO! nascholing de scholen in die logische ontwikkeling.

Kiezen voor duurzame ontwikkeling als ingrediënt van burgerzin

GO! nascholing ontwikkelde een nascholing voor leerkrachten in de derde graad BaO en de 1e graad SO in het kader van de vakoverschrijdende eindtermen duurzame ontwikkeling en het leerplan Wereldorientatie. De deelnemers leren boeiende activerende werkvormen om met de leerlingen aan de slag te gaan rond het thema duurzame voeding. Met integratie van ICT en met speciale aandacht voor het uitwerken van een EDO-leerlijn* met de collega’s. Het project bevat een oefenfase waarbij individuele coaching op school voorzien is.

Directeurs en leerkrachten van verschillende GO! scholen gingen afgelopen schooljaar al in op dit aanbod van GO! nascholing. Tot grote tevredenheid van beide partijen.

(*) EDO staat voor Educatie Duurzame Ontwikkeling


GO! basisschool Windekind Rumbeke

Zo zijn Ann Deseintebein en juf Brigitte, respectievelijk directeur en leerkracht van het 5e en 6e leerjaar van GO! basisschool Windekind Rumbeke zeer enthousiast.

“In de maand januari vond het intake-gesprek plaats waarbij het traject werd verduidelijkt. Het eerste wat er voor de school op het menu stond, was de navorming voor de 2 trekkers van het project. Daarop volgden de opdrachten die we samen met de leerlingen zouden uitwerken. Een eerst opdracht was om na te gaan welke duurzame aspecten op onze school al aan bod komen. Hiervoor gingen de leerlingen op stap in de school om foto’s te nemen. Aan de hand van een powerpoint-presentatie stelden ze de  duurzaamheid op school voor” zegt de directeur, niet zonder enige fierheid in haar stem.

Ze haalden ook “de Kinderkok” naar school. Die vroeg de leerlingen om mee te helpen bij het samenstellen en klaarmaken van een menu met seizoensgebonden groeten en fruit. Een vegetariër met flink wat ervaring gaf de kinderen tekst en uitleg over welke keuze ze konden maken. Enkele dagen later liet de directeur ook weten dat Fair trade-dag in aantocht was en vroeg ze of de leerlingen zin hadden hier ook aan deel te nemen.

Om die vraag fatsoenlijk te kunnen beantwoorden gingen de leerlingen uitvissen wat Fair trade inhoudt. op vrijdag 11 mei sloten de klassen het project af met een ‘duurzaam’ menu voor alle leerlingen van de school en hun ouders.

Dit project heeft ondertussen gezorgd voor een klik in de hoofden van de kinderen en hun ouders die sindsdien veel aandachtiger bezig zijn met de thematiek. Van een duurzaam project gesproken: deze is zelfs generatieoverstijgend.


GO! basisschool De Mozaïek Houthalen-Helchteren

In Euroschool De Mozaïek mochten de kinderen voor moederdag een gezonde en duurzame soep maken. Maar wat is dat eigenlijk duurzame soep???

Via verschillende webquests gingen ook hier de leerlingen van het 3e graad in groepswerk op zoek naar het antwoord op die vraag. Elke dag kregen ze een andere webquest voorgeschoteld. Alles wat ze leerden werd samen met de leerkrachten op grote wandplaten geschreven: zo leerden ze bv dat veel van ons voedsel komt uit verre landen komt en dat kleinschalig gemaakte fair-trade producten heel wat voordelen bieden die de producten van grote bedrijven niet bieden en dat bioboeren veel zorgvuldiger met het milieu omgaan.
Ze gingen ook langs in een biovee- en melkbedrijf in Helchteren. Per fiets uiteraard. Ze leerden er over erfbeplanting en -verharding. Over moderne, diervriendelijke en gebruiksvriendelijke nieuwe stallingen, over dierenwelzijn, kwaliteitszorg, landschapszorg en milieubeheer.

Op 13 mei ten slotte mochten de leerlingen met alle opgedane kennis de soep bereiden voor de mama’s. Dat betekenden voor 60 personen soep maken. Bekijk het maar aan bijkomende en leerijke opdrachten: welk kookmateriaal is nodig, welke ingrediënten, hoeveel centen zal het kosten, een budget leren beheren, enzovoort.

De smaak van deze soep zullen de kinderen zich beslist nog lang herinneren.


GO! middenschool Mercurius Lommel

Op woensdag 23 mei werden de leerlingen van 1B Middenschool Mercurius en het 6e leerjaar van basisschool Kla4tje uitgenodigd voor het project: 'Help.. ik weet wat ik eet'.

Tijdens dit project leerden de leerlingen heel wat over 'duurzaamheid' en 'duurzame voeding'. De hele voormiddag werden ze ondergedompeld in de wereld van fruit. Ze startten met een rollenspel. Vervolgens moesten de leerlingen enkele 'fruitopdrachten’ oplossen via een webquest en als afsluiter was er een duurzame receptie voorzien voor ouders en leerlingen.


Meer informatie over de scholen die instapten in het project

Ann Deseintebein
directeur GO! basisschool Windekind Rumbeke
051/20 41 93
Bs.rumbeke@g-o.be
www.bsrumbeke.be


Janine Hanssen
directeur GO! basisschool De Mozaïek in Houthalen-Helchteren
T 011/51 60 45
janinehanssen@hotmail.com
www.demozaiekschool.be

Kathy Poets
leerkracht PAV GO! middenschool Mercurius Lommel
T 011/54 41 94
ms.lommel@g-o.be
www.campusmercurius.be


Meer informatie over

het EDO-project ‘Planeet aarde op je bord’
via Wim Bougognie
GO! nascholing
02/790 93 79
wim.bourgoignie@g-o.be
www.g-o.be/nascholing

het GO! gezondheidsbeleid
via Sigrid De Vuyst
coördinator GO! gezondheidsbeleid
T 02/790 96 84
M 0473/56 62 95
sigrid.de.vuyst@g-o.be
www.g-o.be/gezondheid


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1232

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1070

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1597

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 834

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10882

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1367

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1464

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder