GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een klas met smaak

14 juni 2012 SV Brede open school Evenementen Gezondheid Milieu
En wat heb je vandaag geleerd in de klas? Welke klas mama? Jouw klas, jongen. Jaja mama maar welke? Hoe bedoel je, kindje? Wel mama, je hebt de gewone klas en je hebt de smaakklas. Welke van de twee bedoel je?

Ook al in zo’n dialoogje terechtgekomen? Of op een andere manier al van een smaakklas gehoord? ‘Smaakklassen’ zijn een initiatief gecoördineerd door EROV, de Economische Raad van Vlaanderen in partnerschap met onder meer UGent, Katho, de REO veiling in Roeselare en IVN Consulentschap Zeeland, de Zeeuwse Stichting voor natuur- en milieu-educatie.

Smaakklassen’ stelt 3 zaken centraal: gezonde voeding, streekproducten en begrip voor traditie. Smaakklassen richt zich daarvoor op scholen en op KMO’s in de streek.

Een smaakklas biedt leerlingen tussen 10 en 14 jaar de kans om kennis te maken met gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding, door zelf te koken, te proeven en de streek te verkennen. Tijdens een driedaagse smaakklas over de provinciegrens kunnen leerlingen verrassende smaken en lekkere streekproducten ontdekken. Klas 5 van GO! basisschool d’Oefenschool in Blankenberge 'proefde ervan'. Juf Silke Vantournhout, leesbaar onder de indruk van de ervaring, stuurde ons een verslag van hun driedaagse smaakklas.

Streekproducten uit Oost-Vlaanderen leren kennen door te kijken, te ruiken en te proeven: wij mochten het als eerste ervaren en het was FANTASTISCH! Lees maar mee...

Jiha! Wat een prachtig nieuws: ons 5e leerjaar won een driedaagse Smaakklassen naar Oost-Vlaanderen! De leerlingen sprongen een gat in de lucht toen ze dit hoorden en de juffen sprongen mee.

We warmden de leerlingen op met een paar voorbereidende lessen: tafelmanieren, de voedingsdriehoek, groepswerk over een “vergeten groente”, verkennen van Merelbeke via de website, …

Op smaakklassen zelf beleefden de kinderen de tijd van hun leven. Het was een druk programma, maar zo boeiend en interactief!

De eerste dag begon met tomaten proeven en beoordelen in het Provinciaal Proefcentrum in Kruishoutem, gevolgd door een rondleiding door het ganse bedrijf, binnen en buiten.
Na onze picknick vertrokken we naar Kruiden Claus in Kruishoutem, waar we kruiden leerden kennen door te kijken, te ruiken  en te proeven.
Aangekomen op ons verblijf Ten Berg in Merelbeke werden we opgewacht om zelf ons avondeten te koken. Een heuse kookworkshop waar de kinderen met bijhorende koksmuts en schort een menu op tafel toverden waar een driesterrenrestaurant niet aan kon tippen. Lekker dat dat was!!

De volgende dag werden we na ons gezond ontbijt verwacht in het bedrijf van Breydel ham en spek. Na een interessante rondleiding achter de schermen, werden onze leerlingen opgeleid tot echte Junior Masterchefs, want ze mochten daar gebruik maken van een kookeiland om hun eigen lunch op tafel te toveren: aperitieftijd met hapjes, slaatje met gebakken Breydelspek, quiche met prei en Breydelham en als dessert een overheerlijke fruitsla met een bolletje ijs.
’s Namiddags was het tijd voor de spreekbeurten over de “vergeten groente”: witloof, venkel, pompoen, … 

De laatste dag begon met het Smaakspel waar de kinderen met al hun zintuigen groenten, fruit en kruiden moesten waarnemen: groene of blauwe appelmoes, kruiden herkennen, groenten voelen in voeldozen… De teamspirit was alvast op en top!
Nadat we onze koffers hadden ingeladen, vertrokken we naar onze laatste bezoekjes: het cacaolab van de universiteit Gent en als afsluiter proevertjes in het Vleeshuis.
In het cacaolab leerden we hoe chocolade werd gemaakt: van de cacaoboon tot de zoete chocolade die wij allemaal kennen. Na de theorie mochten we zelf chocolaatjes maken en prachtige chocoladelolly’s maken die we dan meekregen naar huis.
Voor velen was dit het leukste (lees: lekkerste) van de Smaakklassen, hoewel ze toch heel veel nieuwe dingen hebben leren eten door te proeven en te proeven en te proeven!
 In het Vleeshuis werden we verwend met overheerlijke proevertjes van streekproducten: Gandaham, mosterdkaas, kaas met zeewier, appelsap, ijs van cuberdons. We zouden zeker geen honger hebben op de terugreis!
We zijn zo dankbaar dat we de kans kregen om dit mee te maken, het was onvergetelijk!

Silke Vantournhout


Meer informatie via

Erna De Roeck
Directeur GO! basisschool d’Oefenschool Blankenberge
T 050/43 25 30
directie@doefenschool.be
www.doefenschool.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1232

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1070

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 834

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1367

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1464

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 718

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 820

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder