GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Kampen voor vernieuwing

Joyce Putseys van GO! technisch atheneum 2 Diest ging naar de jongste Europese finale van de Innovation Camps in Brussel. En niet om een bijrol te spelen. Samen met haar team ontwierp ze het beste teamlogo. Goed voor zilver in de creativiteitsmarathon.

De Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE Europe) organiseerde vorige week, in samenwerking met de Europese Commissie, de Europese finale van het Innovatiekamp in de EESC in Brussel. 79 jongeren uit 14 verschillende landen kregen 24 uren de tijd om te zoeken naar een innovatief product of een vernieuwende dienst om het marktaandeel van Europa in de wereld te vergroten en hiermee een positieve impact te verkrijgen op de bevolking. De internationale teams bestonden uit leden van verschillende landen. In het team van Joyce zaten Balbina (Spanje), Ana (Portugal), Emma (Denemarken) en Catalin (Roemenië). De werktaal was het Engels.

Het innovatiekamp bestond uit 2 delen. Tijdens het eerste deel, dat liep van 2 mei tot 16 mei leerden de teams elkaar online kennen. Ze moesten een teamlogo creëren en een oplossing zoeken voor het vervoer van de toekomst. Het team van Joyce ontwierp het beste teamlogo.

Tijdens het tweede deel ontmoetten de teamleden elkaar op 22 en 23 mei in Brussel. Na een teambuilding- en een creativiteitsoefening werd de “uitdaging” bekendgemaakt. Hun innovatieve oplossing: ‘Inno-saving’. Inno-saving wil energie besparen. Om dit doel te bereiken wil het team sensoren op de lichten langs de autosnelweg plaatsen. Rijd je voorbij deze sensoren, dan gaan de lichten tot 60 meter voor je aan en volgen je naargelang je snelheid. Daarnaast stelt het team ook voor om in de steden op elke lichtpaal een sensor te plaatsen. De lichten, die normaal gedimd zijn, lichten op, als de sensor een persoon of voertuig in de nabijheid opmerkt. Om deze plannen te realiseren zou het team samenwerken met Intel (software) en General Electric Company (energie).

15 teams streden om de eerste plaats. Ze werden beoordeeld op het innoverend karakter van hun oplossing, de realiseerbaarheid ervan en het teamwerk.

“Het 24u durende Europese Innovatiekamp was een voltreffer,” vond Karine Soete van Vlajo, “Jullie leerlingen hebben zich gedragen als ware ambassadeurs om jullie school en Vlajo te vertegenwoordigen op de Europese Challenge”.


Meer informatie via

Brigitte Collige
directeur
T 013/35 14 75
directeur@kta2diest.be
                                                                              
Ilse Wairy
technisch adviseur-coördinator
T 013/35 14 72
tac@kta2diest.be 
GO! atheneum 2 Diest


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1382

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 786

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 810

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder