GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

7 tips tegen proefwerkstress

Veerle Hubrecht, pedagogisch adviseur CLB van het GO!, legt uit waaraan ouders proefwerkstress bij hun kind kunnen herkennen en geeft tips over hoe ze er best op reageren.

Proefwerken of examens, de gedachte alleen al ontlokt bij veel studerende kinderen een gespannen gevoel. Stress is hierbij niet abnormaal, het maakt lichaam en geest paraat om met veranderingen om te gaan. Ongezond wordt het wanneer het je kind blokkeert waardoor het, in plaats van extra goed, ondermaats gaat presteren. Ouders kunnen een belangrijke rol spelen in het binnen de perken houden van proefwerkstress bij kinderen.


Twee soorten proefwerkstress

Hubrecht: “Proefwerkstress manifesteert zich doorgaans op twee manieren. Een eerste groep brengt zijn stress overduidelijk naar buiten: de jongeren praten honderduit, kunnen niet stil blijven zitten, klampen hun ouders aan en laten weten dat ze nerveus en zenuwachtig zijn. De tweede groep klapt dicht: ze delen hun gevoelens niet met anderen, worden een stuk teruggetrokkener, gaan contacten vermijden, en sluiten zich op hun kamer op om extra veel te gaan studeren of komen net niet meer toe aan dat studeren.

De ‘verborgen’ stress van die tweede groep is moeilijker te traceren, omdat de kroost niet snel aan de alarmbel zal trekken. Als je als ouder verandering ziet in het gedrag van je kind — extra druk of net meer teruggetrokken - ten opzichte van andere perioden van het schooljaar, is het goed daar actief naar te vragen. Laat weten dat de verandering je is opgevallen en vraag hoe het met je kind gaat. Het is belangrijk dat je zelf de eerste stap zet om erover te praten.”


7 tips voor ouders tijdens examens

Een gedegen voorbereiding van de proefwerken blijft de boodschap om stress te vermijden, maar toch kunnen ouders heel wat doen om kinderen vlotter door de proefwerken of examens te loodsen. Veerle Hubrecht geeft 7 nuttige tips voor thuis:
 

 1. Zorg voor een rustige studeeromgeving

  Creëer een aangename omgeving waarin je kind in alle rust kan studeren. Zoals een bureau dat relatief goed is opgeruimd of een eigen plekje in de woonplaats.

 2. Beperk het mediagebruik

  Jongeren hebben heel graag hun laptop, pc of gsm bij zich, maar tegelijkertijd kunnen ze moeilijk weerstaan aan de constante bron van afleiding. Als ouder kun je daar een sturende rol in spelen en duidelijke afspraken maken rond mediagebruik: haal die gsm of pc van de slaapkamer of spreek gebruiksmomenten af om te vermijden dat je kind constant gestoord wordt.

 3. Toon je betrokkenheid

  Als je overdag werkt, zorg dan dat je ‘s avonds voor je kind beschikbaar bent. Als het op dat moment nood heeft om zijn verhaal van de ochtend van het examen te doen en zijn twijfel te uiten, luister dan ook effectief naar zijn verhaal. Betrokkenheid toon je bijvoorbeeld ook door een examenrooster in de keuken op te hangen.

 4. Verstop eigen onzekerheid

  Als je als ouder zelf stress hebt tijdens de examenperiode, besef dan dat je je kind niet extra moet belasten met je eigen onzekerheden. Zaai geen paniek, maar probeer erop te vertrouwen dat je kind zal doen wat het kan.

 5. Moedig positief aan

  Verwen je kind van tijd tot tijd met kleine attenties. Daarmee geef je er blijk van dat je weet dat die periode niet zo evident is voor je kind en dat je het op die manier wil aanmoedigen: zet zijn lievelingseten op tafel, breng vers gesneden fruit naar de kamer, etc.

 6. Nodig uit tot gezonde ontspanning

  Studeren is het meest efficiënt wanneer je periodes van geconcentreerde inspanning afwisselt met ontspanning. En dan nog het liefst met ontspanning die een stuk activiteit inhoudt: zorg dat je kind geregeld eens naar buiten gaat, frisse lucht hapt en wat beweegt. Pc of tv zijn niet verboden, maar probeer te vermijden dat ontspanning exclusief genomen wordt door daarnaar te staren. Even buitenkomen helpt echt wel om het hoofd leeg te maken en daarna volledig herbronnen opnieuw van start te gaan.

 7. Steek je kind op tijd in bed

  Voor tieners is een achttal uur slaap wenselijk. Een periode na elkaar van dat slaappatroon afwijken zal zeker een invloed hebben op concentratie en alertheid tijdens de examens. Moedig je kind dus aan op tijd onder de wol te kruipen. 


Wat bij paniekaanvallen?

Hubrecht: “Als je kind de leerstof goed beheerst, kan het eenvoudig stress vermijden. Voorbereid naar een examen trekken is een heel belangrijke factor, en eentje die je kind zelf in de hand heeft. Het lijkt zo evident, maar weten dat je naar een examen moet waar je nauwelijks naar gekeken hebt … tja, dan is het bijna normaal dat je je zenuwen nauwelijks onder controle kunt houden. Goed voorbereid zijn is de boodschap.

Stel dat je kind toch een paniekaanval krijgt op een schriftelijk examen, dan raadde ik leerlingen meestal aan om echt een moment van rust in te bouwen: hun pen neerleggen en heel diep in- en uitademen om zichzelf rustig te krijgen en uit die negatieve gedachtenspiraal van “ik ga falen” te geraken. Het beste is om dan bewust aan iets positiefs te denken en jezelf bewust te vertellen dat het allemaal zo erg niet is. Dat het gaat lukken en dat ze straks weer verder kunnen. Dit is vaak iets wat je leerlingen moet aanleren. En daarvoor kunnen ze terecht bij hun CLB.

Hetzelfde geldt voor mondelinge examens. Even aan de leerkracht zeggen dat ze het niet meer zien zitten, en een minuutje vragen om zichzelf weer onder controle te krijgen zodat de leerkrachten weten wat er gebeurt. Dan opnieuw op die ademhaling letten om er opnieuw bij te komen. Een techniek die echt kan opbrengen!”


Lees ook

“Goed dat er veel babyboomers met pensioen gaan”

De discussie over hoe en of het onderwijs beter moet aansluiten op de arbeidsmarkt, duikt regelmatig op in de media. Dikwijls als er nieuwe cijfers bekend zijn over jongerenwerkloosheid of ongeschoolde schoolverlaters. Dat die aansluiting beter kan, daar is Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), het mee eens.

Lees meer 2652

“Mama, Thomas heeft in mijn broekje gezeten”

Als je vierjarige dochter met zo’n verhaal uit de kleuterklas thuiskomt, is dat natuurlijk schrikken. Maar meestal gaat het om perfect normaal gedrag, aldus Erika Frans van Sensoa.

Lees meer 4768

"Al die brochures in de brievenbus zijn verwarrend. Op school krijgen we tenminste duidelijkheid"

Wat te doen na het secundair onderwijs? GO! atheneum Dendermonde helpt de leerlingen het kluwen aan studiekeuzes te ontwarren. Zo wordt de kans op slagen in het hoger onderwijs verhoogd en kunnen de leerlingen hun volledige persoonlijkheid ontplooien.

Lees meer 2465

Ken je talent en kies je opleiding

Welke opleiding kiezen in het hoger onderwijs? Het aanbod is enorm uitgebreid. De jaarlijkse SID-ins helpen duizenden scholieren wegwijs te raken in het aanbod. Zo krijgen ze een steuntje in de rug bij het maken van deze belangrijke keuze.

Lees meer 3894

Het ondenkbare werd realiteit. Wat nu?

Het tragische busongeval met schoolkinderen en leerkrachten in het Zwitserse Sierre hult België sinds afgelopen woensdag in een deken van rouw. Begga Willems kreeg als directrice vier jaar geleden het verlies te verwerken van drie leerlingen en een mama.

Lees meer 4442

Leerlingen duiken de bunker in

Elke laatstejaarsscholier moet vroeg of laat knopen doorhakken voor zijn verdere (school)loopbaan. Omdat je daar maar beter geconcentreerd over nadenkt zorgden ze in GO! (technisch) atheneum Diksmuide voor een aparte plek waar je echt kunt focussen.

Lees meer 2334

Eerst proeven dan kiezen

Een school kiezen is nooit makkelijk. Een secundaire zo mogelijk nog moeilijker dan een basisschool. Als je kind buitengewoon onderwijs volgt geldt dat nog meer. In GO! basisschool De Veerboot in Deinze startten ze daarom met een project op maat van BuO.

Lees meer 5125

“Elk kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs”

Het GO! staat erop dat elk kind in het onderwijs zorg op maat krijgt en dit zowel in het gewoon als in het buitengewoon onderwijs. Met het leerzorgkader moet elk kind zijn plaats krijgen binnen het onderwijs.

Lees meer 2834

Netoverschrijdende scholengemeenschap in Antwerpen

De scholen van de Provincie Antwerpen, de scholengroep GO! Forum en het Gemeentelijk Technisch Instituut Duffel richtten op 1 september 2011 de eerste Antwerpse netoverschrijdende scholengemeenschap op: Produffor. Dat staat voor Provincie, Duffel, Forum.

Lees meer 3060

GO! scholengroepen 2 en 3 stellen welbevinden centraal op hun 'Gezondheidsbeurs 2011'

Naar jaarlijks gebruik organiseren de gezondheidsankers van scholengroepen Forum en Agora en CLB GO! Brasschaat een gezondheidsbeurs ter ondersteuning van de samenwerking school en CLB. Van 11 t.e.m. 13 mei in Brasschaat.

Lees meer 2183

GO! centrum voor leerlingenbegeleiding Gent zo professioneel als een privébedrijf

Het GO! CLB in Gent ontving begin dit jaar het certificaat ‘kwaliteitsvolle organisatie’. Een erkenning door een privaat consultingbureau dat de organisatie werkt volgens de principes van een kwaliteitssysteem die ook gelden binnen de private sector.

Lees meer 1972

Geïntegreerde aanpak maakt CLB’s professioneler

Voor alle diensten van het GO! die rond de professionalisering van medewerkers van de centra voor leerlingenbegeleiding werken, is het afgelopen schooljaar een samenwerkingsverband opgezet.

Lees meer 1625

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder