GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Appelchips, waar zelfs Steve Jobs nooit op kwam

Als milieuzorg en ondernemingszin elkaar de hand reiken krijg je iets dat prima past in de duurzame wereld van morgen. In GO! atheneum Klein-Brabant hebben ze alvast de goeie smaak te pakken met de productie van hun pas gelauwerde appelchips.

Op vrijdag 11 mei 2012 haalde Atheneum Klein-Brabant net niet de eerste prijs binnen  in een project van Fevia (Federatie voor de Voedingsindustrie). De leerlingen van het Atheneum Klein-Brabant strandden op de tweede plaats met ‘fruit om van te smullen’.

Atheneum Klein-Brabant voert al jaren een gezondheids/milieubeleid. Dat uit zich in verschillende initiatieven: geen frisdranken, geen blikjes, gezonde snacks in de automaten, MOS (Milieu Op School), nette speelplaats, recyclage en nog veel meer. De werkgroep op school vroeg de leerlingen van 4 handel of zij iets rond fruit konden uitwerken. De leerlingen stortten zich met veel enthousiasme op deze uitdaging en bedachten iets dat in een mini-onderneming kon worden gegoten.

Al gauw waren ze het erover eens dat ze iets wilden maken dat verrassend is, technisch op school niet te moeilijk is om te produceren, iets wat veel mensen niet kennen en toch gezond en vooral lekker is. Ze hebben zich de vraag gesteld wat jongeren de dag van vandaag graag eten…. geen fruit jammer genoeg, maar eerder koekjes, snoep en chips. Dus kwam het idee om met fruit te werken in chipsvorm. Als extra opdracht moesten de leerlingen een fruitsoort kiezen die in de streek wordt geteeld, iets typisch Belgisch. Jona Gold, een zeer populaire appelsoort, lag voor de hand. De naam van het project werd toepasselijk Fruit Time gedoopt.

Appelchips blijken een schot in de roos! Met de winst kopen de leerlingen nieuwe appelbomen aan om nog meer appelchips te kunnen produceren. Het concept werd door de jury van Fevia als prachtig, innovatief, realiseerbaar en bovenal lekker omschreven. Atheneum Klein-Brabant strandde op een miniem verschil van de winnaar. Een ere-onderscheiding met tweede plaats is een prachtig resultaat van Anky, Jonas, Jarne, Harm, Jolien, Miguel en Jim.

Ondertussen zijn de leerlingen en hun leerkracht mijnheer De Clerck al bezig aan een vervolg op dit Fruit Time-project.

Meer informatie via

Ann Van Ballart
technisch adviseur-coördinator GO! atheneum Klein-Brabant Bornem
Scholengroep 6 Rivierenland
T 03/897 98 13
tac.atheneumkb@g-o.be
www.atheneumkleinbrabant.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1232

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1070

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1597

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 834

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10882

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1367

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1046

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1464

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder