GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Als alles op wieltjes loopt…

Als het klein is begeleid je je kind sowieso naar school. Maar ooit moet je het alleen laten gaan. En dan wil je dat het z’n mannetje kan staan in het verkeer. Daarop moet je het dus voorbereiden. Gelukkig steekt de school hierin ook een handje bij.

Elk jaar kiest GO! basisschool De Brug in Brecht een week uit om extra aandacht te besteden aan verkeersonderricht voor de leerlingen. Daarbij mikken ze niet alleen op het aanleren van de belangrijkste aspecten van de verkeerscode maar ook op fietsvaardigheid en veilig bewegen op de weg.

Op dinsdag 8 mei kwamen meer kinderen dan gewoonlijk met de fiets naar school. Die dag stond immers een fietsoefening op het verkeersparcours op het programma. Hiermee willen ze de kinderen in een gecontroleerde verkeersomgeving vertrouwd maken met enkele basisregels in het verkeer.

Uiteraard veel fietshelmpjes op de kinderhoofdjes. Al mag het dan niet verplicht zijn, zo’n helm kan wel een wereld van verschil maken als het kind dan toch eens ergens tegenaan stoot. Ook bijzonder bedachtzaam is het fluovestje dat de kinderen over de kledij kunnen aantrekken. Beter te zichtbaar dan te laat zichtbaar.

Het fietsparcours lag netjes uitgetekend op de voetbalvelden van Sint-Job. Daar konden de kinderen van harte testen hoe goed ze de lessen theorie die ze eerder in de klas hadden gekregen in de praktijk konden brengen. Een agent keek streng maar recht- en hulpvaardig toe.

Uiteraard hadden de parcoursbouwers ook rekening gehouden met het kind in het kind. Veel mogelijkheden om te slalommen tussen paaltjes en op te wippen over kleine heuveltjes. En om de stuurvaardigheid nog extra te testen was er zelfs een proef waarbij de kinderen een pop van een tafel moesten grijpen tijdens het nemen van een venijnig rondpunt.

Twee dagen later konden de leerlingen ook te voet laten zien hoe goed ze de verkeerscode onder de knie hadden. De straat oversteken op een correcte en veilige manier in diverse omstandigheden: over het zebrapad uiteraard maar ook bijvoorbeeld tussen twee wagens door en zonder zebrapad. Al wees de wandeling uit dat de meeste kinderen in de les goed hun oortjes hadden gespitst, toch blijft het erg opletten. Kinderen zijn tenslotte speelvogels en één keer de aandacht laten verzwakken kan bijzonder pijnlijke gevolgen hebben.

De verkeersweek verliep gelukkig in de beste omstandigheden en alle kinderen werkten erg goed mee. Dat verdiende dan ook wel een ijsje aan het einde van de rit, vonden juf en meester. Van het gemeentebestuur kregen al de nieuwe jonge verkeersgebruikers daarbovenop nog een fluorugzakhoes. Ja, als alles op wieltjes loopt mag er wel eens een geschenkje van af.  


Meer informatie via

Hans van Limpt
onderwijzer GO! basisschool De Brug in Brecht (Sint-Job-in-‘t-Goor)
M 0476/36 32 32
havali30@hotmail.com
www.bsdebrug.be


Lees ook

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1597

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10882

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1464

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 946

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 796

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1070

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 865

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder