GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Kip voelt zich goed tussen de reigers

De wereld is geen onuitputtelijke bron van voorraden en grondstoffen, daar worden we ons stilaan allemaal bewust van. Kringloophandelen wint aan belang, ook kringlooptuinieren. Dan komt een kippenren goed van pas, weten ze in GO! basisschool De Reigers.

Makkelijk 100 kg afval per jaar uitgespaard
IDM, (de Intercommunale Durme-Moervaart) promoot al jaren het kringlooptuinieren waarbij thuiscomposteren en het houden van kippen de ideale oplossingen zijn om geen organisch afval meer te produceren. Via het thuiscomposteren kan men zijn groente-, fruit- en tuinafval verwerken. De kippen zorgen er dan weer voor dat de etensresten (plantaardig) een goede bestemming krijgen, maar ook op tuinresten zijn ze verlekkerd net zoals op de meeste schillen en pitten van groenten en fruit. Een kip verorbert gemiddeld één kilo per week. Wie 2 kippen houdt, bespaart dus gemakkelijk 100 kg afval per jaar uit. Directe winst op de afvalfactuur!

1 euro korting per kip
De intercommunale deed de mensen en ook scholen uit de regio dit jaar daarom een aanbod: wie een kip koopt krijgt 1 euro korting. De helft betaalt IDM, de andere helft nemen de kippenverkopers voor hun rekening.

Carry Goossens is ambassadeur van het project
IDM werkte in het verleden al meermaals samen met Carry Goossens bekend van onder meer de vroege FC De Kampioenen, Lili en Marleen en Code 37. Voor deze actie wou Carry opnieuw ambassadeur zijn. Als inwoner uit één van de IDM-gemeenten en echt natuurmens, zou zijn tuin dan ook niet compleet zijn zonder zijn tweepotige bewoners. Hij draagt de boodschap dan ook met veel plezier uit. Bovendien zijn Carry en zijn echtgenote Chris ook Peter en Meter van de basisschool De Reigers sinds begin dit schooljaar. 

Basisschool de Reigers uit Zelzate geeft de aftrap
GO! basisschool ‘De Reigers’ uit Zelzate is al langer dan vandaag een milieubewuste school. Zo zijn ze al sinds 2003 actief in het scholenproject van IDM, behaalden ze de 3 MOS-logo’s en dienden ze een aanvraag in om de groene vlag te bekomen.

Dit schooljaar kozen ze ervoor om hun MOS-project verder uit te breiden met het plaatsen van een kippenren op het schoolterrein. Net zoals Carry, hopen ze om met hun kippen de hoeveelheid GFT-afval te verminderen. Kippen zijn levendige en vriendelijke dieren, kinderen zijn er dol op! Steeds in beweging, scharrelen en kakelen ze zich de dag door en brengen zo leven op school. Maar de school is er zich ook van bewust dat het houden van kippen de nodige aandacht vraagt. Net die verzorging leert de kinderen verantwoordelijkheid nemen en respect hebben. De aanbevelingen die IDM hen gaf over het houden van kippen, passen ze maar al te graag toe. Zo hebben ze voldoende plaats voorzien voor de kippenren, hebben de kippen een droog en tochtvrij hok en maakten ze goeie afspraken over het voederen en onderhoud.

Als peter van de school en ambassadeur van het kippenproject van IDM, was Carry de geknipte persoon om de gloednieuwe ‘Reiger’kippenren officieel in te huldigen. Maar de school ging nog verder. Om ervoor te zorgen dat dit inititiatief niet alleen binnen de schoolpoort blijft, organiseerden ze een groepsaankoop voor de ouders. Heel wat ouders gingen op dit aanbod in en kwamen hun nieuwe bewoners afhalen tijdens de officiële inhuldiging. De eerste 3 kippen werden aangekocht door de leerlingenraad en mochten direct hun intrek nemen in het 'TOKTOKHOK', de nieuwe naam van de ‘reiger’kippenren. Voor de groepsaankoop werkte de school samen met het Moerbeeks kippenbedrijf die de dichtsbijzijnde deelnemende handelaar was.


Meer informatie via

Brigitte Van Assel
directeur GO! basisschool De Reigers
T 09/345 59 56
dir.vanassel@dereigers.be
www.dereigers.be
www.idm.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1613

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 918

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10908

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder