GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Rondsnuffelen op de campus

Kiezen is verliezen, klinkt het in de volksmond. Toch moeten mensen voortdurend keuzes maken. Ook leerlingen op hun studiepad. Eerst goed kijken naar wat er is, komt dan van pas. GO! middenschool/atheneum Aarschot gunt de leerlingen een snuffelronde.

“Wij vinden het heel belangrijk om jongeren bij te staan in de ontwikkeling van hun talenten”, vertelt directeur Marleen De Smet. “Die ontwikkeling omvat ook een zoekproces naar de eigen talenten, interesses en motivatie. Om onze leerlingen nog beter bij die ontdekkingstocht te helpen, namen we een nieuw initiatief. Leerlingen kregen in de week van maandag 27 februari tot vrijdag 2 maart de kans om rond te snuffelen in studierichtingen waarvoor zij interesse hebben. Dat snuffelen moet je natuurlijk niet letterlijk nemen”, voegt  ze er glimlachend aan toe, “We laten leerlingen lessen bijwonen in hogere leerjaren, we organiseren workshops voor nieuwe vakken en de leerlingen leggen online leer- en motivatietests af.” Op KAMSA verwachten ze dat leerlingen op die manier een studiekeuze maken die doordacht is en die leidt tot succes.

Iris Olemans, coördinator van de Snuffelweek en Snuffeldag, legt uit dat de Snuffelweek haar hoogtepunt kent in de Snuffeldag op vrijdag 2 maart. Dan wordt er immers gelijktijdig een immersiedag georganiseerd voor leerlingen uit het 6de jaar lager onderwijs en voor leerlingen uit het 2de jaar middelbaar onderwijs, de zogenaamde scharnierjaren. “Wij dompelen de leerlingen van het 6de leerjaar letterlijk onder in het leven op een secundaire school”, vertelt Iris Olemans. “maar we doen dat op een erg ludieke manier, waarbij de leerkrachten zich verkleden naargelang het thema waar we rond werken. Dit jaar kozen we als thema ‘De Romeinen’. Je kon dus Caesar of gladiatoren, wagenmenners of Romeinse soldaten op de speelplaats zien rondlopen”. Op KAMSA vinden ze die service aan leerlingen én hun ouders heel belangrijk.“ Heel belangrijk, ja, net omwille van de succesbeleving bij de ontdekking en ontwikkeling van de eigen talenten, zoals directeur De Smet terecht onderstreept”, zo besluit Iris Olemans.

De Snuffelweek en Snuffeldag van campus KAMSA zijn geïntegreerde projecten, waarbij ook de ouders natuurlijk een rol spelen. Voor hen wordt midden maart een infoavond georganiseerd. “Wij willen graag dat de leerlingen thuis eerst over hun ervaringen kunnen spreken met hun ouders en zo de keuze verder kan groeien”, aldus directeur Marleen De Smet. “Leren is een groeiproces en dat willen wij met ons team volledig ondersteunen en begeleiden.” Zo besluit ze. Maar het spreekt vanzelf dat de nabespreking van bijvoorbeeld een talententest of een leermotivatietest ook thuis moet gebeuren, want ouders kennen hun kinderen toch het best. En Els Ferier, voorzitter van de Ouderraad KAMSA beaamt dat volmondig. “De leerkrachten kennen onze kinderen soms op een andere manier dan wij”, zegt ze ook, “en daarom vind ik het belangrijk dat de school ons en onze kinderen ondersteunt in de zoektocht naar de juiste studierichting en ons begeleidt in het soms ingewikkelde onderwijslandschap.”


Meer informatie via

Steven Loockx
persverantwoordelijk campus KAMSA
Scholengroep 12
pr@kamsa.be
www.kamsa.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1110

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 934

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10938

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1081

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1498

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 985

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder