GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Mens erger je niet! Speel lekker eens een gezelschapsspel

Vrijdag 3 februari bleef de schoolpoort van GO! basisschool De Toekomst in Avelgem iets langer open dan gewoonlijk. Voor de 4e editie van de spelletjesavond georganiseerd door het oudercomité. Een geslaagde avond hoeft niet per se een tv-avond te zijn.

Mensen die bij gezelschapsspellen vlug denken aan nutteloos tijdverdrijf of iets voor kinderen, of aan eindeloos kaarten of het wat saaie monopoly, hebben wellicht al een poosje geen moderne spellenwinkel meer van binnen gezien. Want tegenwoordig bestaat er een enorme rijkdom aan gezelschapspelletjes die zowel jong als oud kunnen bekoren. Alleen is onbekend vaak onbemind en daar wil het oudercomité van GO! basisschool Avelgem iets aan doen. Voor het vierde jaar nu organiseerden ze een spellenavond op vrijdag in de school.

Het voornaamste doel van de initiatiefnemers is om andere mensen hun passie door te geven, ze aan het spelen te krijgen, hen te laten proeven van het betere gezelschapsspel en ze een fijn alternatief te leren kennen voor de televisie, die misschien wel iets te vanzelfsprekend vaak de avondstilte moet verjagen.

Gezelschapsspellen hebben een troef die de tv niet heeft: kinderen leren al spelend tellen, taal verwerven en tactisch inzicht. Ze zijn ook met elkaar bezig waardoor ze sociaal vaardiger worden en leren omgaan met winnen en verliezen. Fijn is ook dat gezelschapsspellen spelen voor alle leeftijden is en de generaties zo ook weet te verbinden met elkaar.

Voor het imposante aanbod aan spelletjes kunnen de spelers rekenen op de medewerking van spellenwinkel ‘De Lombaerde’ en de vele spelletjesexperts die die avond ook aanwezig zijn om de kennis van de spelregels en de spelletjesmicrobe door te geven.

Eenvoudige kinderspellen die weinig uitleg vragen zoals Spokentrap of Regenwormen of de meer volwassen bordspellen die heel wat tactiek en inzicht vragen zoals De Kolonisten van Catan of Genius, er voor elk wat wils.

Gewoon een heerlijke avond samen spelen en samen zijn. Meer moet dat niet zijn toch?


Meer informatie via

Steven Verplancke
directeur GO! Basisschool De Toekomst Avelgem
T 056/65 01 41
bs.avelgem@g-o.be
www.bsdetoekomst.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 919

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 924

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 883

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 854

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder