GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Quizzen doen ze in GO! cvo Limburg in het Spaans of Catalaans

Weinig kinderen zullen het niet beamen, leren doe je het liefst al spelend. Maar hoe zit dat met volwassenen? In GO! cvo CTT Limburg kozen voor een superspannende en vurige quiz over alles wat Spaans klonk.

Onlangs organiseerde de Spaanse vakgroep GO! cvo CTT Limburg een quizavond voor de studenten Spaans van alle vestigingen van de school. Zeven vurige quizgroepen deden om half acht die avond hun intrede: “Fuerza Chicas”, “Los Pollitos” “Las Capucheras”, “Victoria”, “Los Toros Bravos”, “Los Extranjeros” en “Los fermineros”. Ze werden passend onthaald met de zuiderse drankjes en tapa’s.

De quiz zelf startte om 20 uur en bestond uit 8 rondes. Eerst dienden de deelnemers een aantal vervormde foto’s van bekende mensen uit de Spaanstalige wereld te herkennen. Vervolgens konden ze hun hoofd breken op de varia-ronde, waar een goede kennis van wiskunde, aardrijkskunde, Spaans, woordpuzzels, droedels en raadsels van pas kwam. In de derde ronde kregen de quizzers fragmenten van 5 klassiekers uit de Spaanstalige cinema te zien. Via een cijfer- en lettercombinatie moesten de spelers uitkomen bij de naam van een bekende Chileense schrijfster: Isabel Allende. In de vijfde ronde werd hen gevraagd bij tien geluidsfragmenten zanger en titel te noteren.

In de pauze kon even stoom worden afgelaten en was er tijd voor een glaasje wijn en vers bereide tapa’s: gazpacho, empanadas en pescado. De tussenstand leerde dat de ploegen erg aan elkaar gewaagd waren. Het kon nog alle kanten op.

Tijdens de ABC-ronde testten de quizmasters de deelnemers verder op hun kennis van de Spaanstalige wereld: er moesten 26 vragen worden beantwoord, elk antwoord beginnend met een volgende letter van het alfabet. Tijdens de zevende ronde mocht iedereen genieten van guacamole en nacho’s, maar er werd tevens gevraagd de ingrediënten van de guacamole aan te duiden. Ten slotte kregen de cursisten nog vijf beroemde televisiefragmenten voorgeschoteld waarin telkens een trefwoord verstopt zat.

De “Fermineros” vormden de sterkste ploeg. Elk van hen kreeg daarom een restaurantbon van het Spaanse restaurant “El Toro Blanco” in Genk. Op de tweede plaats eindigden “Los Pollitos”, die tevreden met een geschenkmand met Spaanse delicatessen naar huis gingen. De blije “Extranjeros” behaalden de derde plaats en werden verwend met boekenbonnen. Niemand ging echter met lege handen naar huis: als troostprijs ontvingen de overige deelnemers een fles Spaanse wijn.

Caroline Neyens, vakverantwoordelijke Spaans van cvo Limburg, is haar assistentes, Joke en Davina (2 stagiaires) bijzonder dankbaar voor het maken van de quiz en de blitse powerpoint-presentatie. Maar ook gracias aan alle collega’s die geholpen hebben aan de quizvragen, de presentatie, de coördinatie, het verbeteren, het ronddragen van antwoordformulieren, de drank en de hapjes en aan directeur George Baor voor alle hulp en steun.


Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1381

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 817

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD

Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs

Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

Lees meer 861

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 923

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 832

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 853

Geanimeerd 2D-kansverhaal

Het is nooit te laat om het roer om te gooien en je leven een andere richting te geven. Dat bewijst Lisa Wytynck met haar parcours van tweedekansonderwijs, HBO5-opleiding en volwassenonderwijs.

Lees meer 945

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1286

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 711

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder