GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Bouwen aan de scholen van de toekomst

27 september 2011 Infrastructuur Jaarverslag PPS/DBFM
Sinds 2010 is de DBFM-procedure ‘inhaalbeweging schoolinfrastructuur’ uit de startblokken. Het programma ‘Scholen van Morgen’ omvat zowel het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) als het onderhoud (Maintain) van de scholen.

DBFM is een specifieke invulling van een publiek-private samenwerking en een voorbeeld van alternatieve financiering voor scholenbouw. Wij vroegen Edwin De Ceukelaire, PPS-manager van de afdeling infrastructuur naar de stand van zaken. Samen met zijn collega's Els Canini, Marleen Jageneau en Filip François van de afdeling Infrastructuur, neemt Edwin De Ceukelaire de coördinatie van het DBFM-project voor zijn rekening.

“Al in 2006 besliste de Vlaamse regering om een concept van alternatieve financiering te ontwikkelen. Sinds 2008 bereidt de afdeling Infrastructuur van het GO! de geselecteerde projecten voor”, vertelt Edwin De Ceukelaire. “Dit jaar hebben we maar liefst 32 DBFM-projecten opgestart, waarvan er al een 17-tal in schetsontwerp zijn uitgewerkt. Via een internationale wedstrijd georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester werd er voor een eerste reeks van 13 projecten gezocht naar projecten die model staan voor scholen van de toekomst. De 4 andere projecten maken deel uit van een bundel van telkens 4 projecten. Concreet betekent dit dat er voor 32 projecten al een architect werd geselecteerd en dat voor 17 projecten door een jury het uiteindelijke voorontwerp reeds werd gekozen. DBFM werd dus in 2011 eindelijk echt zichtbaar.”

“Verschillende projecten omvatten volledig nieuwe scholen, niet enkel een nieuw gebouw maar ook een nieuwe speelplaats, fietsenstallingen en parking. De 2 grootste projecten in Koekelberg en Heverlee omvatten zelfs een programma van meer dan 10.000 m². Bij de uitwerking was er telkens ook veel aandacht voor het pedagogisch concept van de school, een inspirerende leeromgeving en stond duurzaamheid centraal.

“Momenteel zitten we in het stadium waarin we alle uitgewerkte ideeën verder verfijnen. Tegen midden 2012 moet het eerste project van start gaan en tussen 2014 en 2016 worden alle projecten afgewerkt. Uiterlijk op 1 september 2016 openen de laatste scholen de deuren”, aldus Edwin De Ceukelaire. Het is dus nog even afwachten en dan zien al deze scholen hun droom in vervulling gaan!


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1061

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1458

School met dansvoetjes

1 juni 2015

Capaciteit Infrastructuur

GO! basisschool De Springplank in Brugge heeft er een gloednieuw gedeelte bij. En niet zomaar het eerste het beste. De nieuwbouw won zopas de vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen onder meer vanwege zijn gracieuze dansbeweging.

Lees meer 1140

GO! vraagt eerlijkheid in debat over problematiek scholenbouw

30 april 2015

Infrastructuur Nieuwbouw

Afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Raymonda Verdyck noemt de uitspraken van Lieven Boeve over de verdeling van middelen voor capaciteitsuitbreiding onheus en onjuist.

Lees meer 1735

GO! bouwt nieuwe campus in Sint-Niklaas met 'Scholen van Morgen'

15 oktober 2013

Capaciteit Infrastructuur PPS/DBFM

Vandaag legde minister Pascal Smet de eerste steen van de GO! Campus Aangepast Onderwijs in Sint-Niklaas. Drie GO! instellingen worden er verenigd tot één volwaardige campus voor leerlingen met specifieke onderwijs- en opvangbehoeften.

Lees meer 2872

Bewust kiezen voor het TSO of BSO: “Vandaag kan je doctoreren in de technologie”

Het TSO en het BSO blijven kampen met een negatief imago, ondanks alle inspanningen van de voorbije jaren om de infrastructuur en educatieve leeromgevingen te actualiseren. Toch heeft het heel wat troeven in handen voor onze jongeren, bewijzen de verhalen van Niels Deprez en Jan Van Hecke.

Lees meer 6761

Schoollogo ondersteunt positieve instructietaal

Sien en Mon, de figuurtjes uit het schoollogo tonen de leerlingen van GO! basisschool De Zevensprong in Nijlen hoe het hoort.

Lees meer 2678

GO! opent passiefschool in Etterbeek

5 november 2012

Infrastructuur Milieu Nieuwbouw

Op maandag 5 november opende de eerste passiefschool van het GO! zijn deuren. Het gaat om de basisschool van het GO! atheneum van Etterbeek. Deze passiefschool is zo gebouwd dat ze bijna geen verwarming en koeling nodig heeft.

Lees meer 2930

Jaarverslag 2011-2012

17 oktober 2012

Jaarverslag

Het nieuwe schooljaar vliegt intussen op kruissnelheid. Tijdens de voorbije maand maakten wij de evaluatie van het vorige schooljaar en goten de samenvatting in dit journalistieke jaarverslag.

Lees meer 2866

Secundaire scholen gebruiken outputdata voor meer kwaliteit

De pedagogische begeleidingsdienst biedt secundaire scholen een traject rond kwaliteitszorg aan. Daarin leren scholen stap voor stap hoe ze een systeem van kwaliteitszorg kunnen opbouwen, vertrekkend van outputgegevens

Lees meer 2609

Joepie, een container als klas!

19 juni 2012

Infrastructuur

Containerklas. Het woord heeft vaak een negatieve bijklank. ‘Nergens voor nodig’, beweert directrice Sara Scholliers van GO! Freinetschool Het Avontuur in Berchem.

Lees meer 4766

Een blik in de kristallen bol...

7 juni 2012

Cijfers Jaarverslag

Om de behoefte aan scholen en extra capaciteit goed te kunnen inschatten is het nodig om de evolutie van het aantal kinderen en jongeren te kunnen voorspellen. Om zulke voorspellingen voor de GO! scholen te maken werd een project opgestart.

Lees meer 1656

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder