GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Hoe computers de generatiekloof helpen overbruggen

In samenwerking met ’t Arsenaal, de seniorenwerking van Diest, en het plaatselijk OCMW geven de leerlingen van 6 informaticabeheer (IB) van GO! technisch atheneum 2 in Diest computerlessen aan senioren.

De eerste les vond plaats op maandag 24 oktober in een computerlokaal van het GO! technisch atheneum 2 en was een groot succes. De klas telde maar liefst 16 geïnteresseerde senioren. Zowel Bernadette Verstraeten van het OCMW van Diest als ’t Arsenaal en de IB’ers zelf verheugden zich over de belangstelling voor dit initiatief.

Tijdens een twee uur durende workshop brachten de leerlingen de senioren de basisbegrippen van een PC bij en leerden hen op een eenvoudige en interactieve manier de computer te gebruiken. De “nieuwe” studenten vernamen ook waar ze hun PC het best plaatsten en hoe ze hem moesten onderhouden. Theorie en praktijk wisselden elkaar vlot af en de senioren kregen voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop van de workshop waren zowel de senioren als de leerlingen van 6 IB moe maar tevreden.

Het succes van deze eerste les smaakt dan ook naar meer! Op maandag 14 november volgt er een workshop over digitale fotografie. Dan zullen de leerlingen aan de senioren uitleggen hoe ze foto’s correct overzetten op de computer, hoe ze die foto’s kunnen bewerken en waar ze gratis alternatieven voor dure software vinden. In januari kunnen de senioren alles wat ze altijd al wilden weten over het internet, e-mails, skype, enz. komen leren.

“Met deze computerlessen aan senioren grijpen de leerlingen van 6 IB de kans om vanuit hun vakgebied de link te leggen tussen de school en de samenleving. Tegelijkertijd kunnen ze ook hun sociale vaardigheden oefenen, want ze moeten zich inleven in de totale computeronwetendheid van sommige mensen om hen op een bevattelijke wijze te kunnen inwijden in de wereld van de informatica,” vindt hun leraar, Johan Mingelinckx. “Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld hun taalgebruik aanpassen,” verduidelijkt hij, “want terwijl wij in de informaticalessen geregeld met het Engelstalige vakjargon goochelen, moet de uitleg hier in begrijpelijke mensentaal vertaald worden.”


Meer informatie via

Brigitte Collige
directeur
T 013/35 14 75
directeur@kta2diest.be     

Ilse Wairy
technisch adviseur coördinator
T 013/35 14 72
tac@kta2diest.be

GO! technisch atheneum 2 Diest
www.kta2diest.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1630

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1062

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 817

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder