GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Spaanse trekvogel strijkt neer in Turnhout

In GO! CVO Taxandria in Turnhout is sinds vorige week de Spaanse Belén Gutiérrez aan de slag. Als uitwisselingsdocente van het Grundtvigproject komt ze de Turnhoutse taalleerkrachten met raad en daad bijstaan.

Heeft Europa een toekomst? Een vraag die in het licht van de economische en politieke actualiteit wellicht bij velen de wenkbrauwen doet fronsen. Toch belet het huidige euroscepticisme het Vlaamse onderwijs niet om de Europese culturele rijkdom en samenwerking te blijven omarmen. Want hoe je het draait of keert, we zijn op elkaar aangewezen en kunnen maar beter van elkaar leren. In CVO Taxandria in Turnhout is sinds vorige week de Spaanse Belén Gutiérrez aan de slag. Als uitwisselingsdocente van het Grundtvigproject komt ze de Turnhoutse taalleerkrachten met raad en daad bijstaan.

Wat Comenius heet in het basis- en secundair onderwijs, is Grundtvig voor het volwassenenonderwijs. Iedereen die vorming geeft, komt in aanmerking voor het Europees project. De doelstelling is internationale uitwisseling: leren over de grenzen heen. “Wij zijn één van de grootste vreemde taleninstituten in de regio”, zegt Gert Hurkmans, directeur van CVO Taxandria.

“Inspelen op nieuwe pedagogische projecten, staat centraal in onze missie. Dankzij Grundtvig kunnen onze docenten en cursisten kennismaken met een andere manier van lesgeven.” Voor de 22-jarige Belèn Gutiérrez uit Ceuta, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, is het Grundtvigproject een groot avontuur. In 2010 studeerde ze af als leerkracht aan de universiteit van Granada. “Ik wilde graag nog wat ervaring opdoen in het buitenland,” zegt Gutiérrez. “Ik hoop hier heel wat bij te leren over andere culturen en over het onderwijs. Daarnaast hoop ik ook op enkele nieuwe vriendschappen.”

Een Grundtvig-assistent kan ingezet worden in alle pedagogische domeinen waarmee de school zich bezighoudt. “Belén helpt als assistent-leerkracht onze docenten Spaans. Ze geeft bijvoorbeeld extra uitspraak- of conversatie-oefeningen en kan heel wat inside informatie geven over haar land en de cultuur,” zegt Hurkmans. “Daarnaast voer ik ook wat administratieve taken uit op het secretariaat,” voegt Belén toe. “Zo hoop ik beetje bij beetje het Nederlands onder de knie te krijgen, wat niet vanzelfsprekend is. Dat taaltje van jullie klinkt bijzonder vreemd.” Belén Gutiérrez blijft nog 3 maanden in Turnhout.


Meer informatie via

Gert Hurkmans
directeur GO! CVO Taxandria Turnhout
T 014 47 05 11
M 0474/82 70 73
info@cvoturnhout.be
www.cvoturnhout.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1381

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 817

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 962

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD

Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs

Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

Lees meer 861

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 810

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder