GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 19 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Frans proeven in de stad van Simenon

Om de opgedane Franse kennis te toetsen ging Mariette Gilissen, leerkracht Frans in GO! cvo Maaseik, met haar cursisten op stap in Luik. Niet alles lijkt zo eenvoudig als in de klas. Maar toch, als 1e-jaars stonden ze wel hun mannetje/ vrouwtje in Luik.

p zaterdag 14 mei 2011 maakten de cursisten van het eerste jaar Frans van GO! cvo Maaseik een uitstap naar de 'vurige' Waalse stad Luik. Misschien niet zo iconisch als Parijs om de wereld van de Franssprekenden op te roepen, maar stukken dichterbij en beslist heel boeiend. Mariette Gilissen, leerkracht Frans aan het GO! cvo in Maaseik, nam haar cursisten op sleeptouw door de stad.

Om 10 uur hadden ze afgesproken aan station Guillemin. Het vernieuwde TGV-station is echt de moeite waard om is te gaan bekijken. Een indrukwekkend staaltje bouwtechniek van de Spaanse architect Calatrava. Van daar wandelden ze naar het centrum waar ze “le coeur historique” (het historisch hart) van Luik bezochten. De stad heeft immers heel wat te bieden op historisch, cultureel en architecturaal gebied.

Mariette gaf tekst en uitleg bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: Place Saint-Lambert met zijn prachtig Palais des Princes-Evecques, la Place du Marché, le Perron, l’hôtel de ville, het straatje Montagne de Bueren met 374 trappen, die ze 'en passant' ook daadwerkelijk beklommen. Voor niet iedereen vanzelfsprekend trouwens. De smalle middeleeuwse steegjes maakten echt indruk. Ja, een mens hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld te vliegen om ontdekkingen te doen.
 
Na de wandeling gingen we een lekker hapje eten in een restaurantje op Place du Marché dat bekend staat voor de Luikse specialiteiten. .
Rond 17 uur was het tijd om afscheid te nemen. Iedereen keerde naar huis terug met een pak nieuwe ervaringen en stof genoeg voor een volle volgende les Frans op school.


(Met dank aan Mariette Gilissen, leerkracht Frans GO! cvo CTT Limburg Maaseik voor haar verslag)

   Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1089

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1380

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1381

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 813

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD

Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs

Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

Lees meer 861

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 834

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 923

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder