GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Meer dan 20 jaar op de schoolbanken

Drie cursisten, samen goed voor 182 jaar, raken maar niet uitgekeken op de leerboeken, of moeten we schrijven op hun computer. De drie volgen al meer dan twintig jaar volwassenenonderwijs in GO! CVO-IVORAN Kapellen. Langleers, die kapoenen!

Adrienne Aernouts (65), Jacky Stormezand (64) en Jan Schelfout (53) raken maar niet definitief afgestudeerd. Het trio volgt al meer dan twintig jaar volwassenenonderwijs bij CVO- IVORAN in Kapellen. Elk van hen heeft ondertussen een waaier aan diploma's en getuigschriften.

Bij het begin van elk schooljaar kijken Adrienne, Jacky en Jan uit naar wat ze nu kunnen bijleren. Adrienne volgt videobewerking. Zij volgde al Duits, Italiaans en doorliep alle computercursussen. Jacky actualiseert zijn photoshopcursus en start met Spaans op reis. In 1983 behaalde hij zijn eerste diploma Engels. Later volgden Frans en Italiaans. Na heel wat computercursussen is hij nu webmaster. Jan studeerde Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

"Je blijft je geheugen trainen en dat is van groot belang als je wat ouder wordt. De manier van lesgeven bij IVORAN en de goede sfeer in de klas doen mij elk jaar uitkijken naar de nieuwe schoolstart.” Het trio studeerde elk minstens tien jaar Italiaans. "Ik hou van Italiaanse aria's. Om ze te verstaan moest ik wel Italiaans gaan leren,” zegt Adrienne. Jan en Jacky knikken bevestigend. "Lang geleden was ik op reis in Italië. Plots werd mijn reisgenoot onwel. De ambulance kwam, maar ik begreep niet eens naar welk ziekenhuis hij ging. Daarna ben ik Italiaans gaan volgen."

Jeske Boel, directeur van CVO-IVORAN, is trots op haar studenten. "Gepensioneerden die willen bijstuderen, betalen de volle pot. Zij kunnen geen opleidingscheques aanvragen. Dat is jammer. Ik ben ervan overtuigd dat al die studerende senioren langer gezond blijven. Zij trainen hun geheugen en blijven langer sociaal actief. Zo betekenen ze een grote besparing voor de sociale zekerheid. Het zou goed zijn als de overheid de financiële drempel om verder te studeren kon verkleinen voor senioren".


Voor meer informatie

Nathalie Schacht
Beleidsondersteuning GO! CVO Kapellen Ivoran
n.schacht@scarlet.be
T 0476/33 75 69
www.ivoran.be
Scholengroep 2 Forum


Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1381

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 817

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD

Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs

Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

Lees meer 861

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 923

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 853

Geanimeerd 2D-kansverhaal

Het is nooit te laat om het roer om te gooien en je leven een andere richting te geven. Dat bewijst Lisa Wytynck met haar parcours van tweedekansonderwijs, HBO5-opleiding en volwassenonderwijs.

Lees meer 945

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 711

Ken-je-Klassieken quizkids

Met 6 jaar Latijn op de teller weten ze onderhand wat het betekent om de arena te betreden en het gevecht aan te gaan. Voor de 2e keer op rij kunnen leerlingen van GO! atheneum Lier naar de finale van de Grote-Ken-je-Klassiekenquiz in Leiden.

Lees meer 757

Jonge venten met argumenten

In een samenleving doorkruisen belangen van mensen en groepen elkaar voortdurend. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Van belang is wel dat je overtuigend en democratisch kan opkomen voor je ideeën en voor je zaak. Weten ze ook in Atheneum Koekelberg.

Lees meer 911

'Je bent goed bezig' doet deugd

Onderwijs is sowieso een verhaal van mensen kansen geven. Toch loopt het voor sommigen anders dan gehoopt en lijken de kansen verkeken. Gelukkig is er ook tweedekansonderwijs zoals in cvo Cervo-Go De Panne. De waarde ervan is groot. Een compliment waard.

Lees meer 1204

Talent laten rij(m/p)en

Donderdag 28 januari was het weer zover, gedichtendag: aandacht voor het vrije en iets minder vrije vers. Ook in GO! atheneum Avelgem. De essentie is dat je jongeren laat proeven en proberen én hen de tijd geeft hun talent te laten rijpen.

Lees meer 990

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder