GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Totaalspektakel KA Geraardsbergen groot succes

Op 15 en 16/5/2010 vond voor de 2e keer het Totaalspektakel plaats in Geraardsbergen. Meer dan 40 leerlingen en een 10-tal leerkrachten van GO! atheneum Geraardsbergen werkten een schooljaar lang aan een sprankelend evenement met muziek, dans, toneel,...

Op zaterdag 15 mei 2010 en op zondag 16 mei 2010 vond voor de tweede maal het Totaalspektakel plaats in jeugdcentrum De Spiraal in Geraardsbergen. Meer dan 40 leerlingen en een tiental leerkrachten van het GO! atheneum Geraardsbergen werkten een heel schooljaar lang om een sprankelend evenement te brengen waarin toneel, dans en live muziek in elkaar verweven worden. “Het werd opnieuw een groot succes”, zegt de trotse directeur van het GO! atheneum Geraardsbergen, Nico Van Coster, “over de twee voorstellingen kwamen meer dan 700 mensen kijken”.

In het GO! atheneum Geraardsbergen zitten leerlingen met heel uiteenlopende talenten. “Sommigen zijn goed in woordkunst en acteren, andere kunnen prachtig dansen of heel mooi zingen, nog andere zijn zeer goede muzikanten”, zegt de directeur, “maar er zijn ook leerlingen die bijzonder beslagen zijn in het technische aspect”.

Dat, zo stelt Van Coster, is het grote voordeel aan een school waar drie onderwijsvormen (ASO, BSO en TSO) worden aangeboden. Van Coster: “Wij zijn als het ware een ‘Totaalschool’ en dus zijn wij in staat om een ‘Totaalspektakel’ in mekaar te boksen”. “Dat leerlingen van de verschillende jaren, klassen en onderwijsvormen perfect met elkaar samenwerken”, zegt van Coster, “is wat mij betreft de grootste troef van het Totaalspektakel”. Hier werden banden gesmeed voor het leven. Elke woensdagnamiddag sinds het begin van het schooljaar, werd er keihard geoefend. “Een tiental leerkrachten begeleidden het project”, zegt Van Coster, “zelfs het script werd door leerkrachten geschreven”. De directeur doet zijn hoedje af voor dergelijke grote inspanningen van zijn leerlingen en leerkrachten.

Dit jaar handelde het Totaalspektakel over het einde van de wereld. De Maya’s voorspelden dat in 2012 de wereld zal vergaan en de leerlingen van het GO! atheneum Geraardsbergen gingen op zoek naar manieren om dit te verijdelen.

“Het aangesneden thema, klimaatverandering, toont aan dat het hier niet zomaar gaat over een beetje dansen en een beetje zingen”, zegt Van Coster, “de inhoud is zeker even belangrijk als de vorm”. Het GO! atheneum Geraardsbergen staat bekend als een school waar maatschappelijke thema’s hoog op de agenda staan.

“Dit project werd trouwens geselecteerd in het kader van Dynamo3, cultuur in de klas”, aldus Van Coster, “dit initiatief van de Vlaamse overheid zag duidelijk brood in ons Totaalspektakel, waardoor we 1500 euro mochten ontvangen”.

Aan de beelden te zien zat er beslist dynamiek in het spektakel.

Voor verdere informatie

Nicolas Verscheure
Beleidsmedewerker GO! atheneum Geraardsbergen
nicolasverscheure@hotmail.com
Gsm: 0472/ 24 84 29

www.ka-geraardsbergen.be 


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1613

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10908

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1062

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder