GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Victor Van de Walle strappelde van enthousiasme

Elke en Maya, 2 juffen in GO! basisschool Victor Van de Walle zijn niet alleen zot van lesgeven en zorgdragen voor de kindjes in hun klas, ze ontfermen zich ook over de verkeersvaardig-en-veiligheid van hun kapoentjes en organiseerden een strapdag.

De taak van een leerkracht is natuurlijk op de eerste plaats lesgeven. Maar waar gaat dat dan allemaal over? Over min en plus, over malen en delen, over ik leer, jij leert, zij leert van alles en nog wat? Of dat allemaal, maar ook nog veel meer? Bijvoorbeeld ook over hoe je veilig en vaardig naar school komt? Ja dus. En veilig en wel op school geraken dat hoeft dus heus niet per se in de auto van mama, papa of oma en opa. Elke en Maya namen het initiatief om in te gaan op de oproep van Komino.

Komimo staat voor Koepel Milieu en Mobiliteit. Komimo is de drijvende kracht achter de Aardig-op-weg-week en de Heen-en-weer-week. Samen met enkele andere organisaties zet Komino sterke acties op poten om te sensibiliseren voor een duurzamer verplaatsingsgedrag en voor bewust en beperkter autogebruik.

Een van de initiatieven van Komino is scholen en organisaties oproepen deel te nemen aan de strapdag. Elke en Maya strappelden van ongeduld om mee te doen. En wisten hun leerlingen al even strapgretig te krijgen.

Op 22 september 2011 zorgden ze ervoor dat de Pareipoelstraat verkeersvrij werd gemaakt zodat de leerlingen genoeg ruimte kregen om hun verkeersvaardigheden te oefenen. Veilig en vaardig leren fietsen gaat makkelijker als de straat van autoverkeer is ontdaan. Maar met een kleurtje erbij is het nog zo leuk. Daarom vroegen ze de leerlingen om tijdens de knutselles hun helm wat uitbundiger te maken, zodat ze tijdens de Strapdag lekker zouden opvallen. 'Maak van je helm een multicolorschelm’.

Met helm en fiets werd gestrappeld dat het een lieve lust was donderdag. En ... zeker is een mens het nooit maar wie op jonge leeftijd het plezier van fietsen leert kennen blijft het misschien wel doen ook als de auto binnen handbereik is.

Voor meer informatie

Elke Cornelis en Maya Lodewijckx
GO! basisschool Victor Van de Walle Mechelen
Brusselsesteenweg 168
2800 Mechelen
T 015/41 51 80
F 015/41 41 80


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1382

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1614

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10909

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1630

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder