GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! basisschool Lyceum wil met infobeurs gelijke onderwijskansen stimuleren

BS Lyceum nodigde lokale instanties die zich bezig houden met onderwijsbegeleiding, opvoeding en kinderopvang uit om zich, tijdens de oudercontactavonden, voor te stellen aan de ouders. "Ouders weten namelijk onvoldoende op wie ze beroep kunnen doen."

GO! Basisschool Lyceum organiseerde i.s.m. dienst Onderwijsondersteuning Mechelen een infobeurs waarop lokale instanties inzake onderwijsbegeleiding, opvoeding en kinderopvang aanwezig waren.

INFOBEURS OM GELIJKE ONDERWIJSKANSEN TE STIMULEREN

Basisschool Lyceum (Mechelen) organiseerde donderdag 28 oktober een infobeurs waarop ouders konden kennismaken met lokale instanties die de ontwikkelingskansen van kinderen helpen verhogen. “We merken dat ouders niet goed weten op welke instanties ze beroep kunnen doen om de onderwijskansen van hun kinderen te stimuleren”, zegt Willem Mestdagh, directeur van Basisschool Lyceum. “Vandaar ons initiatief om, samen met de dienst Onderwijsondersteuning van de stad Mechelen, een infobeurs te organiseren waarop welzijnsorganisaties en andere lokale partners aanwezig zijn.” Het initiatief past in het gelijke onderwijskansenbeleid.

Bezoekers van de infobeurs konden kennismaken met alle diensten en instanties die iets te bieden hebben rond onderwijsbegeleiding, opvoeding en kinderopvang en die gelegen zijn in de nabije omgeving van de school. “Buurtcomité Caputsteen, straatwerking Wittebrood, wijkhuis Noord, kinderwerking Nekkerspoel, kinderwerking Oud-Oefenplein, opvoedings-winkel, landelijke kinderopvang Stekelbees, wijkhuis Nekkerspoel, het CLB en de oudervereniging van basisschool Lyceum, allemaal verleenden ze hun medewerking”, zegt Ellen Neefs, coördinator van het project en medewerkster van de dienst Onderwijsondersteuning Mechelen.

De infobeurs viel samen met de ouderavond en het overhandigen van de rapporten van de leerlingen. “Zo zijn we zeker van de opkomst en krijgen de verenigingen die actief zijn in de school of in de schoolbuurt effectief de kans zich aan de ouders voor te stellen. Want de ervaring leert dat de integratie van heel wat ouders in de schoolbuurt moeizaam verloopt ten nadele van de ontplooiingskansen van hun kinderen.”

De infobeurs vond plaats van 16 uur tot 20 uur in GO! Basisschool Lyceum, polyvalente zaal, Caputsteenstraat 51, Mechelen.Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1613

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 918

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 784

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder