GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

'De wereld is een fluit met duizend monden' 

Wie zijn talen kent heeft een extra troef in handen. Lange tijd betekende dat voor ons Nederlands, Frans en Duits, naast de moderne lingua franca, het Engels natuurlijk. Maar vandaag, nu de bevolking zo veel meer cultureel divers is geworden en we in onze steden en gemeenten meer vreemde klanken horen dan ooit, is ‘zijn talen kennen’ er wel wat breder op geworden.

Ouders die hun (jonge) kinderen graag een andere taal willen meegeven, omwille van hun roots of met het oog op een brede culturele vorming kunnen daar vaak moeilijk ergens voor terecht. Er is natuurlijk het volwassenenonderwijs maar daar kunnen leerlingen van 6 tot 15 uiteraard geen les volgen.

Na vorig jaar op vraag van beide taalgemeenschappen al met Poolse en met Chinese lessen te zijn gestart heeft GO! scholengroep Brussel in samenwerking met de VUB nu ook een aanbod in het Arabisch. Tot voor kort konden kinderen hiervoor quasi uitsluitend terecht in moskeeën of Koranschooltjes.

Academisch onderbouwd

Om die reden nam de VUB het initiatief om in samenwerking met Scholengroep Brussel lessen Arabisch in te richten voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Het gaat hier om taallessen in het Arabisch die ook academisch gesuperviseerd worden. Het curriculum werd namelijk ontworpen door doctorandi en experts in Arabische linguïstiek. De kinderen krijgen vanaf 8 oktober tot eind mei per weekend vier uur Arabisch en dit op vier locaties in Brussel: GO! basisschool 't Plantzoentje in Laken (za voormiddag), GO! atheneum Anderlecht (za namiddag) en GO! atheneum Emanuel Hiel in Schaarbeek (zo voormiddag). Een vierde locatie is Etterbeek, op de eigen campus van de VUB.

Betaalbaar

Het initiatief zonder winstoogmerk vraagt enkel de kostprijs van het lesmateriaal dat € 80 per schooljaar bedraagt voor een eerste inschrijving en € 60 euro vanaf het tweede ingeschreven kind. Tijdens de lessen is er eveneens aandacht voor het aspect spelend leren aan de hand van Arabische liedjes, spelletjes en dergelijke meer. De leerlingen ontvangen aan het einde van de lessenreeks een deelnamecertificaat van de VUB.

Meer info bij

Sami Azar • coordinator • sami.azar@vub.ac.be • 02 614 8099 • facebook ‘VUB Arabic class’ • www.vub.ac.be/en/international
Sicco Wittermans • persverantwoordelijke VUB • sicco.wittermans@vub.ac.be • 0473 96 41 37
Jacky Goris • algemeen directeur Scholengroep Brussel • sgr8@g-o.be • 02 702 30 61
Eddy Johnson • communicatieverantwoordelijke • eddy.johnson@sgrbrussel.be • 0476 84 23 56


Lees ook

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 942

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 853

Naar het einde van een versnipperd onderwijslandschap?

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen toont zich vandaag van haar meest open kant door de identiteitscrisis waarmee ze worstelt open en bloot op tafel te leggen. Het zoekt daarbij aansluiting bij het pedagogisch project waar het GO! al jarenlang aan bouwt...

Lees meer 6624

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1302

Ken-je-Klassieken quizkids

Met 6 jaar Latijn op de teller weten ze onderhand wat het betekent om de arena te betreden en het gevecht aan te gaan. Voor de 2e keer op rij kunnen leerlingen van GO! atheneum Lier naar de finale van de Grote-Ken-je-Klassiekenquiz in Leiden.

Lees meer 778

Jonge venten met argumenten

In een samenleving doorkruisen belangen van mensen en groepen elkaar voortdurend. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Van belang is wel dat je overtuigend en democratisch kan opkomen voor je ideeën en voor je zaak. Weten ze ook in Atheneum Koekelberg.

Lees meer 929

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 888

Jonge asielzoekers koken op internaat

Het internaat van het GO! in Dendermonde ontving onlangs een 20-tal jonge asielzoekers. Ze trokken samen met de internen de keuken in om een heerlijke maaltijd klaar te maken. Zo kan het dus ook: samen lekker en voedzaam leren samenleven.

Lees meer 917

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder