GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

GO! Basisschool De Spiegel in Leest is de trotse eigenaar van een eigen ‘Schoolplein14’. Hun speelplaats werd ‘gepimpt’ met geverfde speelvlakken en lijnen op grond en muren, bijvoorbeeld een atletiekbaan of speelcirkel. Bij die zogenaamde ‘coatings’ hoort een sportpakket met materialen die aansluiten bij de vlakken en een spellenhandboek. Schoolplein14 wil kinderen zo op en na school stimuleren om meer te bewegen, en is een initiatief van de Johan Cruyff Foundation, communicatiedienstverlener BT, stad Mechelen en de betrokken school.


De jeugd in beweging krijgen

Voetballer Johan Cruiff vroeg zich op af hoe hij de jeugd meer in beweging kon krijgen, en richtte daarvoor zijn eigen foundation op: de Johan Cruyff Foundation. Want, vond hij, sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven.

Inmiddels werkt de stad Mechelen al twee jaar samen met de Johan Cruyff Foundation en communicatiedienstverlener BT. Samen proberen ze de jeugd meer aan het bewegen te krijgen. In 2014 openden de partners het eerste Cruyff Court in België in wijk Otterbeek, en nu krijgen twee Mechelse basisscholen een eigen ‘Schoolplein14’: De Spiegel in Leest en Sint-Maarten in Hombeek. Die worden gefinancierd door de stad Mechelen (6000 euro), communicatiedienstverlener en partner van de Johan Cruyff Foundation BT (6000 euro) en de basisscholen (elk 2000 euro). Tot nu toe is bestaat er enkel in een Brusselse school nog een Schoolplein14.

“Jongeren aanzetten tot bewegen, blijft voor de stad Mechelen een prioriteit. Schoolplein14 sluit hier zeer goed bij aan. Door sport en spel worden kinderen fitter. Via het project Schoolplein14 worden jongeren uitgedaagd om te sporten en te spelen. Het prikkelt jongeren inspireert ze tot spel. Daar willen we als stad extra op inzetten,” geeft schepen van Sport Walter Schroons aan.

Op 1 september werd het eerste Schoolplein14 in Mechelen ingehuldigd én ingespeeld, in GO! basisschool De Spiegel in Leest. Fabrice De Windt, CEO BT Benelux: “Wij zijn enorm trots op de jarenlange samenwerking met de Cruyff Foundation en de stad Mechelen. Wij wensen de kinderen van basisschool De Spiegel heel veel speel- en sportplezier op hun Schoolplein14.”

“Een gezonde geest in een gezond lichaam dient van jongs af te worden gestimuleerd. Schoolplein14 vormt hiertoe een afdoende stimulans met een leuke speelplaats die tijdens en na schooltijd kinderen wil uitdagen om samen meer te sporten en te spelen, op heel gevarieerde manieren. Ik vind het bijzonder tof dat kinderen van de leerlingenraad en het oudercomité hier zelf actief hebben meegedacht en meegewerkt bij de inrichting van dit ‘Schoolplein14-Spiegelplan’”, aldus schepen van Onderwijs Marc Hendrickx.


Wat is Schoolplein14?

Op het schoolplein worden in samenwerking met de school en de leerlingen lijnen en kleurvakken op de grond en de muur (coatings) aangebracht, zoals een atletiekbaan, speelcirkel of goal op de muur. De school beslist zelf welke coatings ze willen. “De leerlingen hebben via de leerlingenraad mee beslist, zodat ook zij verantwoordelijkheid voelen voor het vernieuwde schoolplein en het schoolplein helemaal beantwoordt aan hun wensen. We zijn heel blij met het resultaat. Door de coatings fleurt onze hele speelplaats op”, zegt An Hereygers, directeur van basisschool De Spiegel.

Bij de coatings krijgt de school ook een bijhorend sportpakket met materialen die aansluiten bij de vlakken en een spellenhandboek. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen, biedt het Schoolplein14-programma leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen en stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken.

Het initiatief van Schoolplein 14 werd een jaar geleden voorgesteld en besproken op het Onderwijsoverleg Mechelen (O.O.M.). Dankzij een extra financiële tussenkomst van de stad Mechelen, konden twee Mechelse basisscholen aan het project Schoolplein 14 deelnemen. In consensus kozen de onderwijspartners voor de basisscholen De Spiegel uit Leest en Sint-Maarten uit Hombeek.

“Onze school heet niet toevallig De Spiegel, het is een weerspiegeling van de wereld, een mini-maatschappijtje. Hier vindt groot en klein zijn plaats en dragen we samen verantwoordelijkheid. Ook de kinderen worden daar van jongs af bij betrokken. Inspraak en verantwoordelijkheid dragen voeren we hoog in het vaandel. Deze visie ligt aan de basis van ons project tegen pesten. Een belangrijk onderdeel van onze visie is om randvoorwaarden te scheppen die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind. Een leuke speelplaats, waar veel te doen is, is daar een antwoord op. Stad Mechelen neemt initiatieven waarin wij die denkpiste helemaal kunnen terug vinden. Als directeur van De Spiegel ben ik dan ook heel blij dat onze school uitverkorene werd”, aldus nog directrice An Hereygers van De Spiegel.


14 regels van Johan Cruijff

De naam ‘Schoolplein14’ verwijst naar 14 regels die Johan Cruijff vooropstelde toen hij zijn foundation opstartte. De coatings zorgen ervoor dat de schoolpleinen meer dan ervoor een ontmoetingsplek worden waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema’s worden vormgegeven door de 14 regels van Johan Cruijff, en die vind je terug op elk Schoolplein14 en Cruijff Court ter wereld.


Meer informatie via

An Hereygers
directeur GO! basisschool De Spiegel in Leest
015 27 28 16
de.spiegel@telenet.be

Sandra van Maurik
communicatiecoördinator GO! scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be
www.sgr5.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1052

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1402

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2408

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 900

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1499

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder