GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Woensdag 29 juni waren zeven eerstejaarsmasterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze kwamen er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voorstellen van een opdracht onderwijskundig ontwerpen in het kader van hun opleiding. 

Waar veel van hun studiegenoten doorgaans kiezen voor een onderwerp dat vooral op zoek gaat naar de integratie van didactiek en nieuwe digitale middelen wilden zij het over een andere boeg gooien. Ze kozen ervoor een problematiek te onderzoeken die verband hield met de fysieke ruimte waarin het onderwijs plaatsvindt.

De zeven studenten vormden twee teams. Het ene team kreeg een bestaand infrastructureel probleem voorgeschoteld in een GO! basisschool, het tweede team een casus in een secundaire school. Bedoeling was om vanuit de pedagogische vakliteratuur en in overleg met de lokale onderwijsmensen een oplossing te vinden die zowel aan de infrastructurele noden als aan de didactische tegemoet kwam.

De studenten kwamen tijdens hun opdracht de collega’s tegen die zich ontfermen over de integraalplannen. Een openbaring, zo bleek. Ze waren zeer aangenaam verrast door hun totaalaanpak. Het breed in kaart brengen van de omgevingsfactoren die een effect kunnen hebben op de werking van een school was een echte eyeopener.

De opdracht laat bij het zevental een heel tevreden gevoel na. Het gaf hen de kans om de theoretische kennis die ze de afgelopen drie tot vier jaar hebben opgedaan te toetsen aan de praktijk maar dan vanuit een aparte hoek waar ze weinig mee vertrouwd zijn.

En het werk van de studenten wordt gewaardeerd! Erik Cremers (collega van Cristian) zal het onderzoek en de projectuitwerking van de studenten integreren bij het integraalplan van scholengroep 1 (Antwerpen) en scholengroep 7 (Kempen) waar hij projectleider is.

Op de slotvraag of de studenten het lesgeven al voelden kriebelen bleef het - op één studente na - een beetje stil. Maar er is natuurlijk nog een masterjaar te gaan en er zijn uiteraard ook andere manieren dan lesgeven om een bijdrage te leveren aan (de kwaliteit van) ons onderwijs.


Meer informatie via

Cristain Vergara
02 790 96 37
0497 74 77 26
cristian.vergara@g-o.be

Erik Cremers
02 790 92 63
erik.cremers@g-o.be
Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 986

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder