GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 20 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Alle scholen van het GO! kunnen een beroep doen op de overeenkomst; kleuterscholen, basisscholen, het middelbaar onderwijs, internaten en CLB’s. In september starten de OVAM en het GO! met een eerste informatieronde. Scholen kunnen zich aanmelden via een digitaal formulier op de OVAM-website.

Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM: “Tegen 2036 willen we alle saneringen van historische vervuiling ten minste opgestart hebben. Deze overeenkomst met het onderwijs is een uitgelezen kans om bodemvervuilingen snel aan te pakken. Zo stellen we een gezonde en duurzame toekomst - voor jong en oud - veilig.”


Wat houdt de overeenkomst in?

Scholen die weten of vermoeden dat hun bodem vervuild is, kunnen zich aanmelden via de OVAM-website. Na goedkeuring van het dossier door de stuurgroep scholen wordt er een eerste (oriënterend) bodemonderzoek uitgevoerd op hun terrein. Ze kunnen daarbij gebruik maken van een standaardbestek van de OVAM en het GO! neemt de financiering op zich.

Wanneer het oriënterend bodemonderzoek de vervuiling bevestigt, start eerst een tweede (beschrijvend) bodemonderzoek. Waar zit de vervuiling? Om welke soort vervuiling gaat het? Vormt de vervuiling een (potentieel) risico en moet ze dus gesaneerd worden? Daarna wordt (indien nodig) de bodemsanering opgestart.

Vanaf de tweede onderzoeksfase worden de scholen nauw begeleid door experten van de OVAM. Zij nemen de uitvoering en de opvolging van het beschrijvend bodemonderzoek en de sanering volledig op zich. “Het GO! wil niet enkel een gezonde, veilige en inspirerende leer- en leefomgeving aanbieden, maar zet zich vanuit zijn voorbeeldfunctie ook in om op het belang hiervan te duiden. Met deze overeenkomst houden we de administratieve en praktische lasten voor onze scholen zo laag mogelijk”, aldus Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!

Het beschrijvend bodemonderzoek en de bodemsanering wordt voor 60 procent gefinancierd door de OVAM. De overige 40 procent past het GO! bij.


Goede ervaring met andere scholen

In 2013 sloot de OVAM een soortgelijke overeenkomst met het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn). Sindsdien hebben 236 scholen uit het vrije onderwijs zich aangemeld voor een bodemonderzoek. Op 28 scholen heeft de OVAM reeds de bodemonderzoeken of bodemsanering kunnen opstarten.

Meer informatie

Sarina Simenon
persverantwoordelijke GO!
0476 26 66 36
sarina.simenon@g-o.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1295

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1133

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 901

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1670

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1426

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1130

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1522

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 888

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 819

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 774

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 867

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 960

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder