GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs
Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

150 certificaten bij de taal- en andere opleidingen en 40 getuigschriften bedrijfsbeheer uitgereikt. Dit is niet alleen heugelijk nieuws voor de cursisten, maar ook voor de economie én de arbeidsmarkt.
 
Elke cursist telt en verdient zijn of haar minute of glory. Daarom krijgt elk departement (tweedekansonderwijs, hoger beroepsonderwijs, vreemde talen, Nederlands, maritieme opleidingen, bedrijfsbeheer en CAD) zijn eigen proclamatie op GO! CVO Antwerpen. Op 28, 29 en 30 juni worden de cursisten van het volwassenenonderwijs geproclameerd in o.a. campus Hoboken, Ruggeveld, Craeybeckx en sinds dit schooljaar ook op campus Leerhaven (nieuw sinds dit schooljaar).

Het wordt een heugelijk feest, want met een diploma in de hand zijn de cursisten van grote waarde op de arbeidsmarkt. Bij de 25- tot 34-jarige Belgen heeft 18 procent geen diploma secundair onderwijs. In de leeftijdscategorie 25 tot 64 jaar heeft 26 procent van de Belgen geen diploma secundair onderwijs. Dat blijkt uit de studie 'Education at a Glance 2015' van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het volwassenenonderwijs laat zien dat het nooit te laat is om je diploma te behalen.

OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) wijst er bovendien op dat wie geen diploma hoger secundair onderwijs heeft, bijna drie maal meer kans heeft om werkloos te zijn dan wie hoger onderwijs gevolgd heeft. En jobs zijn er wel degelijk. De Antwerpse havenbedrijven binnen de koepelorganisatie Alfaport verwachten dat ze in de komende drie jaar zowat 800 nieuwe vacatures zullen hebben, waarvan ongeveer een derde door groei van de activiteiten. De afgestudeerden van de maritieme opleidingen bij GO! CVO Antwerpen hebben dus mooie toekomstperspectieven.

Maar ook in andere sectoren is er een nijpend tekort aan werkkrachten. GO! CVO Antwerpen zet zich in op beroepsgerichte opleidingen, specifiek gericht op knelpuntberoepen (VDAB knelpuntberoepenlijst). De kersverse boekhouders en lassers zullen dan ook in een mum van tijd aan de slag kunnen.

Het krijgen van kansen op de arbeidsmarkt is vaak ook gelinkt aan talenkennis. Iemand met een andere etnische afkomst loopt tijdens zijn schoolcarrière in het algemeen een grotere leerachterstand op. GO! CVO Antwerpen reikt zo’n 300 attesten Nederlands voor anderstaligen uit. Hiermee hebben deze volwassenen de beste troef in handen voor integratie op de arbeidsmarkt en in de samenleving.


Meer informatie via

Alici De Beukelaer
communicatiemedewerker GO! cvo Antwerpen
alici.debeukelaer@cvoantwerpen.be
www.cvoantwerpen.be


Lees ook

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 835

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 867

Geanimeerd 2D-kansverhaal

Het is nooit te laat om het roer om te gooien en je leven een andere richting te geven. Dat bewijst Lisa Wytynck met haar parcours van tweedekansonderwijs, HBO5-opleiding en volwassenonderwijs.

Lees meer 964

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 729

'Je bent goed bezig' doet deugd

Onderwijs is sowieso een verhaal van mensen kansen geven. Toch loopt het voor sommigen anders dan gehoopt en lijken de kansen verkeken. Gelukkig is er ook tweedekansonderwijs zoals in cvo Cervo-Go De Panne. De waarde ervan is groot. Een compliment waard.

Lees meer 1227

Transformeer jezelf

Een nieuw jaar? Waarom dan eens geen nieuwe weg inslaan? Met een prikkelend frisse videonieuwjaarsboodschap lokt CVO Antwerpen ons uit sluimerstand.

Lees meer 880

Open lesweek in aanloop naar Europese dag van de talen

N.a.v. de Europese Dag van de Talen gaven de taaldocenten van GO! CVO Antwerpen in de week van 21 september les met open deuren. Zo kon iedereen gaan ontdekken hoe een les vreemde talen verloopt in het volwassenenonderwijs en er de sfeer gaan opsnuiven.

Lees meer 1056

Zwoele nachten en spannende vertellingen

… GO! CVO VOLT valt in de prijzen op conferentie Europese Dag van de Talen

Lees meer 793

Gloednieuwe unieke opleiding: ‘ramphandler’

Neen, geen opleiding om met rampen te leren omgaan, wel een die van aanpakken weet als het gaat om luchtvracht, bagage en passagiers vlot en correct ter bestemming te krijgen. Voortaan in het GO! centrum voor leren en werken Castor in Vilvoorde.

Lees meer 1271

Zehma carrière moaken ...

21 september 2015 AD

Volwassenenonderwijs

... met dank aan CVO Antwerpen. Mike De Ridder (29) behaalde enkele jaren geleden zijn diploma secundair onderwijs multimediaoperator bij CVO Antwerpen. Ondertussen is Mike een grote naam in de Vlaamse hiphopwereld.

Lees meer 1037

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder