GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een extra troefkaart voor jongeren

25 juni 2016 SV
GO! Busleyden Atheneum - Campus Botaniek reikt de allereerste Mechelse SODA-attesten uit. Leerlingen die goed scoren op Stiptheid, Orde, Discipline en Attitude krijgen het attest als beloning. De arbeidsmarkt kent het attest al langer als een extra troef.

GO! Busleyden Atheneum – Campus Botaniek reikt op het einde van dit schooljaar de allereerste Mechelse SODA-attesten uit. SODA staat voor Stiptheid, Orde, Discipline en Attitude. Leerlingen die een goede attitude ontwikkeld hebben, krijgen het attest als beloning om te gaan solliciteren. Op de arbeidsmarkt geldt SODA immers als een kwaliteitslabel voor werknemers met een correcte arbeidsattitude.

Elke werkgever droomt van werknemers die stipt, betrouwbaar, correct, ordelijk, vakbekwaam en leergierig zijn. Kortom, die een juiste arbeidsattitude hebben. Maar hoe weet een werkgever dat een sollicitant die eigenschappen in zich heeft? Met die vraag in het achterhoofd lanceerde het KTA Mobi, een school voor technisch en beroepsonderwijs in Gent, in 2013 de vzw SODAjobs. Sindsdien hebben een vijftigtal BSO- en TSO-scholen in heel Vlaanderen zich bij het project aangesloten. De VDAB en Unizo zijn partners in het SODA-project. Maar ook verschillende grote bedrijven (o.a. NMBS, Umicore) en interimbureaus (Konvert Interim, VIO Interim) sponsoren de vzw SODAjobs. En alle zelfstandigen, werkgevers en bedrijven kunnen gratis vacatures plaatsen op de website van de vzw (www.sodajobs.be). Werkgevers worden dus via SODA rechtstreeks in contact gebracht met leerlingen die voldoen aan hun verwachtingen.

Campus Botaniek -de campus voor paramedische opleidingen van het Mechelse Busleyden Atheneum- zal op de deliberaties eind juni als eerste school in de Mechelse regio SODA-attesten uitreiken.

“Wij evalueren al enkele jaren zeer intensief de attitudes van onze leerlingen. Vier keer per schooljaar krijgt elke leerling een attituderapport mee naar huis. We hebben echter vastgesteld dat we veel tijd en energie in dit systeem investeren, maar dat onze leerlingen -vooral in de hogere graden- er niet meer zoveel belang aan hechten. We waren dus al enige tijd op zoek naar een manier om onze attitude-evaluatie meer gewicht te geven en de leerlingen op een positieve manier te stimuleren om aan hun attitude te werken. Met het SODA-attest denken we dit te kunnen realiseren”.

Het SODA-attest wordt uitgereikt als beloning aan leerlingen die een goed tot uitmuntend attituderapport behaald hebben. Zij kunnen het attest toevoegen aan hun sollicitatie-portfolio en hebben zo een bewijs in handen dat ze over de juiste arbeidsattitudes beschikken.

“De selectie of deliberatie voor het toekennen van de attesten is streng. Leerlingen die bijvoorbeeld regelmatig te laat komen op school en dus slecht scoren op stiptheid, kunnen het attest niet behalen”, zegt Stefaan Croonen. “Dat geldt ook voor leerlingen die zich niet respectvol gedragen of te weinig inzet aan de dag leggen. Wij willen dat de leerlingen die de school verlaten, over de competenties beschikken die de arbeidsmarkt nodig heeft. Het SODA-attest kan daar een belangrijke rol in spelen. Het levert een win-win-situatie op voor leerlingen, scholen en bedrijven”.

De eerste Mechelse SODA-attesten worden uitgereikt door Mechels schepen van onderwijs Marc Hendrickx. Dat gebeurt tijdens de proclamaties van de eindjaren op 29 en 30 juni, telkens om 19.30u in de polyvalente zaal van de school (Augustijnenstraat 92). Je bent van harte welkom om deze plechtige uitreiking bij te wonen. 


Meer informatie via

Stefaan Croonen
015 29 01 36
0479 81 42 83

of

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator Scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be 
www.sgr5.be

    

     

 


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 882

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1129

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1428

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1661

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 949

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 894

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10973

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1663

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1066

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1421

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1839

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder