GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
dinsdag 19 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Het park werd zopas verkozen tot een van de vier laureaten van de Prijs Publieke Ruimte 2016. Het Coupurepark in Gent is samen met vier andere projecten genomineerd voor de prijs Publieke Ruimte 2016. De prijs Publieke Ruimte wordt voor de negende keer uitgereikt aan de beste projecten wat betreft de inrichting van openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel. Infopunt Publieke Ruimte wil hiermee bouwheren en opdrachtgevers aanmoedigen om te blijven investeren in de inrichting van kwaliteitsvolle publieke ruimten.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Congres Publieke Ruimte op 19 mei in congrescentrum Lamot, Mechelen. Alle genomineerde projecten en de winnaar ontvingen een onderscheiding en krijgen bovendien ook uitgebreid aandacht in het praktijkboek Publieke Ruimte dat bij deze gelegenheid werd voorgesteld.

Uit het juryverslag:

“Het Coupurepark in Gent is een mooi voorbeeld van gedeeld ruimtegebruik. Tijdens de schooluren is het een schoolspeelplaats, op andere momenten een openbaar park. School en buurt kunnen er samen van genieten. Met het Coupurepark wordt de behoefte aan recreatief groen in de wijk Ekkergem beter ingevuld. Het project is een geslaagde samenwerking tussen het Gemeenschapsonderwijs en het Gentse stadsbestuur.”

Uit het krantenartikel:

Directeur Mania Van der Cam: “Het is fantastisch dat we samen met Stad Gent zo'n grote, groene speelplaats kunnen realiseren en die kunnen delen met de buurt. Maar omdat er hier weinig sociale controle is vonden we het als school belangrijk om het park elke avond te kunnen afsluiten.' Van der Cam riep tijdens de opening de aanwezige buurtbewoners op om 'mee te zorgen dat dit park in dezelfde staat blijft als nu.”

Schepen van Openbaar Groen Tom Balthazar: “Het is de eerste keer dat we dit in Gent zo aanpakken. Wij hebben begrip voor de zorgen over beveiliging van de school. Er zijn heel wat onderhandelingen aan te pas gekomen en er zijn contracten afgesloten voor het onderhoud en de verzekeringen. Maar ik ben erg blij dat we dit park zo kunnen delen met de buurt.”

© Abscis Architecten

Meer informatie via

Mania Van der Cam
directeur GO! technisch atheneum (KTA) Mobi Gent
09 225 33 04
0474306909
directeur@ktamobi.be
www.ktamobi.be


Kijk op Prijs Publiek Ruimte 2016
Lees ook het artikel in Het Nieuwsblad van mei 2014 n.a.v. de officiële opening van het park.Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1295

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1133

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 901

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1670

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1425

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1130

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1522

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 888

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1533

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 819

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 1004

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 774

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder