GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Dag in dag uit samen leren samenleven

6 juni 2016
Samen leren samenleven, de nieuwe kernboodschap van het GO! krijgt meer dan waar ook, elke dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, vorm in onze internaten. En dat mag gerust eens in de verf gezet.

Daarom kwamen de internaten van het GO! op woensdagnamiddag 25 mei, op uitnodiging van de Vereniging van Internaatbeheerders van het GO! (BIGO), voor de 10e keer samen. Dit jaar troffen ze mekaar op het domein van de Hotelschool Campus Wemmel. Niet minder dan 1800 kinderen en jongeren – uit zowel de Internaten Buitengewoon Onderwijs als de gewone internaten, vierden er feest met een mini dancefestival.

De beheerders van de internaten van het GO! (BIGO) bewijzen dat voor hen diversiteit al jaren een begrip is waarbij differentiëren binnen een warme structuur vanzelfsprekendheid is.

De internaten van zowel het gewoon onderwijs, het buitengewoon onderwijs en de tehuizen hebben in de loop der jaren een grondige profielwijziging ondergaan. De internenpopulatie van vandaag is nog nauwelijks te vergelijken met die van meer dan tien jaar geleden.

Claudine Verbeken, internaatbeheerder en voorzitter van BIGO, stelt dat de toenemende complexiteit van de populatie, de steeds grotere verwachtingen van ouders ten aanzien van het onderwijs en een aantal maatschappelijke tendensen hebben geleid tot het herschrijven van de rol en de missie van internaten.

Internaten en hun teams zijn flexibel en staan open voor uitdagingen. Samen leren samenleven waarmee het GO! haar vernieuwde pedagogisch project samenvat is iets wat  in onze internaten op heel intense wijze dagelijks in de praktijk wordt gebracht.

“Wij willen mee evolueren in functie van de huidige maatschappelijke noden en ontwikkelingen,” zegt Verbeken. “Het internaat is meer dan een opvang, wij willen in eerste instantie inzetten op het welbevinden van de internen, tegelijkertijd leren we hen omgaan met duidelijke afspraken die in hun verdere leven goed van pas zullen komen. Kinderen hebben recht op privacy in denken en doen zolang het henzelf of anderen niet in gevaar brengt, we vragen de internen om te participeren en leren hen dat participatie ook verantwoordelijkheid inhoudt. En dat werkt.”

De beheerders van de internaten willen die kwaliteit vertaald zien in een positieve uitstraling. Vandaar dit muzikale dansfeest voor al die jongeren en hun begeleiders. Een van onze internen (uit 'Internaat Heidehof in Kapellen') maakte een videoverslag.


Meer informatie via

Claudine Verbeken
0479 99 22 89
Claudine.verbeken@g-o.be  
www.bigo.be 
BIGO op GO! pro

Bigo


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 871

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 934

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1052

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1820

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder