GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Uurrecord met houten fiets

GO! KTA Dendermonde (opleiding hout) en HoGent (opleiding houttechnologie) ontwikkelden samen een hoogtechnologische houten fiets. Met deze fiets zal er op 29 september 2016 om 13.00u. in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx (Blaarmeersen Gent) een aanval op het uurrecord en het snelheidsrecord worden ondernomen.
 
De houten fiets kwam tot stand dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen GO! technisch atheneum (KTA) Dendermonde (secundaire school van het GO! onderwijs) en HoGent (hogeschool). De fiets is een knap staaltje van innovatie omdat ze VOLLEDIG van hout is gemaakt. Dit betekent dat er voor de productie van zowel fietskader, stuur, lageringen, pedalen, wielen en ketting met verschillende soorten hout werd gewerkt.


Unieke samenwerking

GO! KTA Dendermonde en HoGent bieden elk een opleiding binnen de houtsector aan. Het was Etienne Moernaut van UNIZO Waas en Dender die de lijm vormde tussen de beide scholen. Tom Rydant (GO! KTA Dendermonde) had een reportage over de ‘splinterbike’ (een Engelse houten fiets) gezien en zag onmiddellijk potentieel. Paul Delcour (HoGent) was als gepassioneerd hoofdpraktijklector houttechnologie direct warm voor het idee en heeft er zijn sterke schouders ondergezet. Dankzij de gedrevenheid en de inzet voor de houtsector en hun leerlingen/studenten was deze unieke samenwerking mogelijk.


Een WIN-WIN…WIN

Beide scholen willen doorheen dit project hun houtafdeling en hun leerlingen/studenten in de picture zetten. Werken binnen de houtsector is boeiend, verrijkend en uitdagend. Dit innovatief project motiveert leerlingen/studenten in hun kennis over ‘de houtsector’. Het stimuleert hun vaardigheden door kritisch om te gaan met o.a. de verschillende houtsoorten. Leerlingen/studenten leren innovatief, creatief en probleemoplossingsgericht denken en handelen. Hun ondernemerschap wordt eveneens geprikkeld. Zo overweegt Jonas De Brauwer, één van de (oud-)studenten hout-technologie, om dit ontwerp verder te commercialiseren. Techniekonderwijs doorheen dit project stimuleren is één van de hoofddoelstellingen van GO! KTA Dendermonde en HoGent.


Wisselwerking GO! Ktad-HoGent

Twee studenten, Jonas De Brauwer en Dylan Liedts, werkten een bachelor-proef af in functie van de houten fiets. Leerlingen van de opleiding Hout en leerkrachten (Tim Haemelinck, Guido Claeyé, Eddy Straetman, Danny Van Sande, Géry Du-tré) van GO! KTA Dendermonde werkten nauw samen met Paul Delcour en zijn studenten. Workshops en overlegmomenten werden in Gent en Dendermonde georganiseerd. Alle teamleden en leerlingen van de opleiding hout(technologie) werden in beide scholen ingeschakeld.


Het ontwerp

De fiets heeft doorheen het project verschillende uitvoeringen gekend. Jonas De Brauwer ontwikkelde tijdens zijn bachelor-proef de uiteindelijke basis voor de definitieve fiets. Vanuit deze basis werden nog een aantal aanpassingen doorgevoerd.  Leerlingen en leerkrachten van de opleiding carrosserie van GO! KTA Dendermonde hebben de fiets ‘gespoten’ met verschillende soorten vernis. Dit alles heeft voor het huidige ontwerp gezorgd.


De Ketting

De ketting is het meest innoverende onderdeel van de fiets. Bij aanvang van het project geloofde bijna niemand dat dit mogelijk zou zijn. Doorheen de jaren werden door vele anderen reeds diverse prototypes van fietsen in hout gefabriceerd, geen enkele heeft echter een volledig houten ketting. Er werden 3 kettingen in verschillende houtsoorten gemaakt. Elke ketting werd getest door de trekkracht op de ketting systematisch op te voeren. Een analyse van elke kettingbreuk werd gemaakt waarna verbeteringen werden aangebracht.


Wielerkledij

De vakgroep-voorzitter Hout-Textiel en Mode van HoGent, Alexandra De Raeve, heeft het project mee ondersteund. Binnen de opleiding Textiel en Mode van HoGent zal er gewerkt worden aan een innoverende fietsuitrusting.


Met dank aan…

Velen hebben meegewerkt aan de realisatie van dit project:
Leerlingen/studenten en leerkrachten/docenten van GO! KTA Dendermonde en HoGent in het bijzonder
Henk Somers van ‘Stageteam’ en ‘Eland’ i.f.v. het ontwerp
Paul van houthandel Hertecant Oudegem (materiële ondersteuning)
Interieur Haemelinckuit Lokeren (machinale ondersteuning)
HoGent, opleiding Houttechnologie en GO! KTA Dendermonde, opleiding Hout (machinale en materiële ondersteuning)


© foto: Geert De Rycke


Meer informatie via

Tom Rydant
directeur GO! Kta Dendermonde – CLW talent
Begijnhoflaan 1 - 9200 Dendermonde
052 25 87 47 - 0475 37 44 26
tom.rydant@ktad.be
http://website.ktad.beLees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1129

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1421

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1125

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1516

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1528

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 815

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 840

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 770

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 862

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 954

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder