GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Ecologische goesting opwekken

Het is misschien niet elke week makkelijk te organiseren maar af en toe moet het wel kunnen: je leerlingen gedurende twee dagen totaal onderdompelen in een bepaalde thematiek. En waarom niet eentje met lange nawerking?

GO! atheneum (KA) Keerbergen organiseerde onlangs twee duurzame dagen. De leerlingen werden onder meer uitgedaagd om na te denken over mogelijke bio-ecologische bouwoplossingen, grondstoffenproblematiek, alternatieven voor vlees en het geven van een tweede leven aan producten. De dagen werden afgesloten met een spel rond de CO2-uitstoot.

“Ik ben ervan overtuigd dat als jongeren zich realiseren dat ze deel uitmaken van een eco-LOGISCHE oplossing, goed voor het milieu en in feite evident, ze goesting krijgen in het realiseren van een samenleving waar er 'genoeg, voor altijd en voor iedereen' zal zijn...”, zegt Eva De Hert, parttime leerkracht esthetica en wetenschappelijk tekenen en architecte.

Eva De Hert, leerkracht esthetica en wetenschappelijk tekenen, volgde een postgraduaat bio-ecologisch bouwen. Als onderdeel van haar afstudeerpaper stak ze twee duurzame dagen voor haar leerlingen in elkaar. “Bevlogen leerkrachten willen al hun opgedane kennis delen hè”, lacht Kurt Hofman, directeur van het atheneum Keerbergen. “En wij geven hiervoor de ruimte. Deze extra leerstof past namelijk in onze ambitie om de toekomstige generatie sterk milieubewust te maken. Als we onze leerlingen vandaag kunnen overtuigen van een bewust duurzame levensstijl, passen ze dit morgen hopelijk toe in hun eigen leven.”

Wat hielden de duurzame dagen in?

De leerlingen startten met de workshop 'Over the top'-'klimaat voor een nieuwe wereld' van Goodplanet waarin ze uitgedaagd werden om 'out-of-the-box' nieuwe, duurzame oplossingen te bedenken. In de workshop 'Heavy Metal' van StudioGlobo maakten ze kennis met de grondstoffenproblematiek en daarbij kwam ook de Noord-Zuid-relatie voldoende aan bod.

Verder stonden er ook twee 'hands-on' werkwinkels op het programma. EVA, kort voor Ethisch Vegetarisch Alternatief leidde de vegetarische kookworkshop in goede banen. De leerlingen kregen twee alternatieven voor broodbeleg voorgeschoteld: een wortel-martino en een rode bieten spread met walnoten. Ze kookten ook zelf hun vegetarische lunch: tomatensaus met veggieballetjes en aardappelpuree.

“Aangezien leerlingen in hun leven met een schaarste aan grondstoffen geconfronteerd zullen worden, werden ze in een workshop 'Second Life@School'* uitgedaagd om zelf creatieve oplossingen te bedenken. In deze werkwinkel gingen ze aan de slag met dia's. Deze kregen een tweede leven als frame voor een dialamp of als pixel-painting. Leerlingen met een eigen voorstel voor een creatief project konden ook hun ding doen. Zo ontstond er een wisselwerking tussen verschillende ideeën. Er werd bijvoorbeeld met  paletten een lounge meubel gecreëerd met bijhorende salontafel met geïntegreerde dia-lamp”, zegt Eva De Hert.

Overtuigd van het nut om als creatieve flexitariër door het leven te gaan werden de duurzame dagen afgesloten met een serious urban game ‘My Keerbergen 2050'.
“In twee teams probeerden de leerlingen zoveel mogelijk C02 uit de lucht te halen of er net in te pompen... De ene klas was immers voorstander van een alternatieve en duurzame leefstijl terwijl de andere klas uitdrager was van onze huidige consumptie- en verspilmaatschappij. Dit spel werd ontwikkeld voor en door jongeren in samenwerking met de milieudienst van de stad Gent en [ew32]. Al 'spelend' staken de leerlingen heel wat op over hoe ze in hun dagelijks leven CO2 kunnen bekampen met een extra 'workout' als surplus.”

De dia-creaties, die gerealiseerd konden worden dankzij de hulp van het dia-archief van Louis Moeyersoms geschonken aan de leerlingen door zijn vrouw Nelly en dochter Chris, zullen verkocht worden op de opendeurdag van de school op 30 april 2016 waarbij de opbrengst zal gaan naar een goed doel, gekozen door de leerlingen.

“In de overtuiging dat een school een plaats is waar een transitie kan starten, wil ik de directie overtuigen van de nood aan het opmaken van een EDO actieplan (Educatie voor Duurzame Ontwikkeling). Als architect wil ik jongeren initiëren in een milieubewuste mentaliteitswijziging aangaande wonen en (ver)bouwen. Met als doel het jaar 2050, het jaar waartegen België moet geëvolueerd zijn naar een koolstofarme maatschappij. Die transitie is gezien de huidige stand van zaken in België op architecturaal en stedenbouwkundig gebied een hele uitdaging. Een uitdaging waarvoor we iedereen op dezelfde golflengte moeten krijgen. Dus kunnen we best nu onze jongeren als toekomstige bouwheren aanspreken”, denkt Eva. “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jongeren zich realiseren dat ze deel uitmaken van de oplossing, ze ‘goesting' krijgen in het realiseren van een samenleving waar er 'genoeg, voor altijd en voor iedereen' zal zijn...


(*) Second Life @ School is een project van Broederlijk Delen, Studio Globo, BOS+ en CATAPA, met steun van de Vlaamse Overheid.


Meer informatie via

Kurt Hofman
directeur GO! atheneum (KA) Keerbergen
015 23 49 33
directie.kakeerbergen@gmail.com
www.kakeerbergen.be

 
GO! atheneum (KA) Keerbergen is een school van GO! scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.500 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 35 instellingen een van de grootste GO! scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Geert Van Hoof.Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1129

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1428

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1661

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 894

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10973

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1663

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1421

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1125

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1516

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1528

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder