GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Jongeren spenderen heel wat tijd op school. Uiteraard om te leren. Maar eten en drinken doen ze er ook. In een tijd waarin veel voeding te veel industrieel verwerkte suikers en vetten bevat is het daarom geen slecht idee om leren, gezonde voeding en een gezonde levensstijl op school handig te combineren.

Dat is precies wat ze in GO! atheneum Redingenhof in Leuven al enkele jaren aan het uitbouwen zijn. Goeie gewoontes aanleren doe je immers best van jongsaf aan. Een gezonde en sportieve levensstijl staat hoog op de agenda in deze school met zowel een sport- als een topsportafdeling.

De school weet al enkele jaren de gesuikerde frisdranken en snacks te bannen op school en biedt in plaats daarvan gratis (gekoeld) water en drinkflessen aan. En vooral: een evenwichtig aanbod van gezonde schoolmaaltijden mee uitgewerkt door de voedingscoach op de school en ondersteund door zowel de leerlingenraad als de werkgroep gezondheid.

Iedereen op school wordt betrokken en geïnformeerd met onder meer affiches die aangeven wat de voedingswaarde is van het aangeboden of geweerde voedsel, met duidelijke informatie voor de ouders over het gezondheidsbeleid, met een webpagina waarop wekelijks het gevarieerde menu te raadplegen is, met leerlingen uit de afdeling publiciteit die zelf promotie maken voor de aanpak en de keuzes en met leerkrachten en personeelsleden die enthousiast deze aanpak uitdragen in woord en daad.

Geen wonder dat beide ministers, respectievelijk bevoegd voor onderwijs en welzijn, hun tanden wilden zetten in een werkbezoek aan de school om er van het gezondheidsbeleid van de school te gaan proeven. 
Vanaf volgend schooljaar wordt trouwens in alle GO! scholen meer dan ooit intens ingezet op een goed en evenwichtig gezondheidsbeleid.

En die automaat? Ja, die staat er nog, maar wat erin steekt is weliswaar dorstlessend en lekker, maar toch suiker- en vetarm.

(op de foto: links, Saskia Dekocker, daarnaast de 2 ministers en rechts 3 leerlingen van de leerlingenraad, trots voor hun gezondheidsautomaat)  


Meer informatie via

Saskia Dekocker
directeur 1e graad GO! campus Redingenhof
saskia.dekocker@scholengroep11.net
0473 50 34 20

Toon Proesmans
directeur algemeen beleid GO! campus Redingenhof
0473 27 06 72
directeur@karedingenhof.be 

Sigrid De Vuyst
coördinator GO! gezondheidsbeleid
02 790 96 84
sigrdi.de.vuyst@g-o.be

Sarina Simenon
persverantwoordelijke GO!
0476 26 66 36
sarina.simenon@g-o.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1108

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 852

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 899

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 768

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder