GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

De leerlingen van het 6e leerjaar van GO! freinetschool De Pluim vliegen op 26 mei richting Italië naar het CIAK junior filmfestival in Cortina d’Ampezzo met hun film ‘The Box’. Een festival waar kinderen van over heel de wereld samenkomen en kennis maken met beeldmedia.

De leerlingen van GO! freinetschool De Pluim zijn sinds kort getrainde acteurs en regisseurs. Het 6e leerjaar maakte met de ondersteuning van professionele film- en theatermakers een eigen film voor het CIAK junior filmfestival. De film van de leerlingen van het 6de leerjaar heet ‘The Box’ en gaat over hun angsten en dromen. De kinderen schreven het script en acteerden zelf in de kortfilm.

Het is het zesde jaar op rij dat een Belgische school meedoet en een kortfilm inzendt. Dankzij de subsidie van Cultuurkuur kunnen alle leerlingen mee naar het filmfestival dat doorgaat in Cortina d'Ampezzo. Ze vertrekken op 26 mei vanuit Zaventem en keren terug op 29 mei.

Op het filmfestival bekroont de internationale kinderjury de kortfilms in ware Hollywood-stijl: beste film, beste acteur, beste script, beste groep acteurs … “De leerlingen hebben er ongelooflijk veel zin in, ze oefenen alvast hun Engels om de vragen van de kinderjury te beantwoorden”, aldus directeur van GO! freinetschool De Pluim.
De idee van het festival Ciak-junior, jongeren vertrouwd maken met beeldmedia, is gegroeid in Italië in 1989.

Al snel groeide CIAK uit tot een internationaal festival waar in de loop der jaren verschillende landen, tv-netwerken en broadcasters bij betrokken waren zoals Mexico, Israël, Zuid-Afrika, China ... Het project werd een unieke internationale katalysator voor een mediaopvoeding rond thema’s van vrede en solidariteit.

Het volledige project wordt ondersteund door UNESCO/Venice office die ook een prijs uitreiken voor een film die het best de universele waarden van de VN (UNESCO) draagt.

De prijsuitreiking op 28 mei 2016 (10.00 u.) wordt uitgezonden op de RAI 1. Je kan het verhaal van de leerlingen van De Pluim ook volgen op de Facebookpagina van GO! freinetschool De Pluim of op www.freinetschooldepluim.be.


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1498

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 943

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 852

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 899

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 867

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder