GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Minister Crevits lanceert Columbus en stuurt 8000 leerlingen op ontdekking

19 maart 2016
Columbus is de naam van de nieuwe oriëntatieproef in het secundair onderwijs. Columbus wordt het verplichte maar niet-bindende exploratie-instrument ter versterking van het studiekeuzeproces naar het hoger onderwijs.

Zaterdag 19 maart 2016

In de eerste fase gaan 8000 laatstejaars vanaf 2 mei 2016 op ontdekking, Een 100-tal Nederlandstalige scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een uitnodiging om te participeren aan de ontwikkeling van Columbus en hun ervaringen met de onderzoekers te delen.

Om de studiekeuze van jongeren te versterken plant Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de stapsgewijze invoering van een verplichte niet-bindende oriëntatieproef. De proef past binnen een volledig traject om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun studiekeuze naar het hoger onderwijs.

De proef heeft nu ook een naam. Er is voor Columbus gekozen. Columbus staat model voor de echte ontdekkingsreiziger. Hij ontdekte een nieuwe wereld en bracht die letterlijk in kaart. Zo kwam hij op plaatsen waar hij het bestaan zelfs niet van vermoedde. En er is natuurlijk ook het ‘ei van Columbus’.

Minister Crevits nodigt een 100-tal scholen uit om aan de eerste versie deel te nemen en zo mee te werken aan de ontwikkeling van het instrument en ook hun ervaring te delen. Voor deze eerste steekproef mikken de onderzoekers op 8.000 leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs. In samenwerking met het departement Onderwijs en Vorming maakten de onderzoekers op basis van een aantal wetenschappelijke criteria een selectie van scholen waar de proefdraai wordt afgenomen. Door nu al een groep laatstejaars het instrument voor te leggen, kan er volgend jaar al verder onderzoek gebeuren op basis van hun keuzes en de eerste resultaten in het hoger onderwijs. Het is belangrijk dat het instrument zorgvuldig ontwikkeld en gevalideerd wordt. De komende jaren zullen alle scholen de kans krijgen om met het instrument aan de slag te gaan en het te integreren in hun schooleigen traject rond studiekeuzebegeleiding.

Minister Crevits werkt nauw samen met de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) om de testversie te ontwikkelen. Dit gebeurt in overleg met het SOHO-platform van de Vlaamse Onderwijsraad. Dat platform slaat een brug tussen het secundair- en het hoger onderwijs.

Het instrument zal inhoudelijk de volgende componenten omvatten:

- keuzetaken binnen het studiekeuzeproces
- studievaardigheden
- affectieve factoren (interesse, motivatie, zelfeffectiviteit)
- cognitieve factoren (taal, wiskunde, redeneervermogen)

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De studiekeuze is één van de belangrijkste beslissingen die jongeren in hun leven nemen. Met Columbus helpen we jongeren bij die keuze. Ze gaan op verkenning, zetten misschien een stap in het onbekende, verbreden hun horizon en ontdekken een nieuwe wereld. De niet-bindende oriëntatieproef is één onderdeel van een heel traject. Om het instrument kwalitatief uit te bouwen, starten de onderzoekers met een steekproef bij ongeveer 8.000 leerlingen uit het laatste jaar van het secundair onderwijs. De resultaten en de feedback van deze steekproef van de scholen zullen de basis vormen om in de toekomst Columbus in het hele secundair onderwijs te water te laten.”

Meer informatie over het project is beschikbaar op de website www.onderwijskiezer.be/columbus.


GO! scholen met vragen hierover kunnen ook terecht bij:

Ingrid Van Oost
02 790 93 40
0495 41 72 81
Ingrid.van.oost@g-o.be


 


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 871

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 934

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1052

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1820

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder