GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Op maat van het klimaat

1 april 2016 SV
Vandaag gaat veel aandacht naar terreur. Begrijpelijk. Maar er zijn andere thema's die we evenmin links mogen laten liggen. De klimaatproblematiek bijvoorbeeld. In GO! atheneum Keerbergen leren ze de leerlingen daarom ook denken op maat van het klimaat.

Grote ingewikkelde concepten leren bevatten, vaste, misschien nefaste, gewoonten leren durven in vraag stellen, anders naar bepaalde problemen leren kijken en er nieuwe oplossingen voor leren uit te denken. Je doet het niet in een twee drie. Het vergt oefening om in een andere modus te leren denken en functioneren. Dat soort oefening is wat ze beoogden toen ze in GO! atheneum Keerbergen de laatstejaars Humane Wetenschappen bij elkaar zetten om een klimaatconferentie in het klein te houden.

“Een kopie van de echte Climate Challenge Conference, maar dan op schoolniveau. De leerlingen presenteerden zich als vertegenwoordigers van de deelnemende landen. Ze onderhandelden over resoluties rond voeding, transport en een wereldwijd klimaatakkoord. En ze ervaren hoe moeilijk het is om tot een evenwichtig akkoord te komen”, zegt Kurt Hofman, directeur van het atheneum in Keerbergen.

"Met deze 'Climate Challenge at school' maken onze leerlingen kennis met de klimaatproblematiek. De 'echte' conferentie werd hiervoor omgevormd tot een werkvorm op schoolniveau. Met dit soort projecten willen we de leerlingen inzicht leren krijgen in de klimaatproblematiek en de uitdagingen op internationaal niveau. En hen ook aanzetten om na te denken over waar het naartoe kan of moet.”

Alle leerlingen kregen een land toebedeeld. De standpunten van dat land moesten ze tijdens de debatten vertegenwoordigen. Elk land maakte deel uit van één van de vijf grote machtsblokken binnen de klimaatonderhandelingen: geïndustrialiseerde landen die maatregelen willen nemen voor het klimaat, geïndustrialiseerde landen die weinig of geen maatregelen willen nemen voor het klimaat, OPEC-landen, ontwikkelingslanden en de groeilanden.

Er werden drie resoluties besproken. Twee resoluties handelden over de impact van transport en voeding op het klimaat. De derde resolutie betrof een wereldwijd klimaatakkoord. De leerling-vertegenwoordigers van de landen moesten telkens tot een gemeenschappelijk akkoord komen.

“Geen makkelijke opdracht aangezien de landen heel verschillende standpunten in nemen. En die standpunten moesten de leerlingen dus naar elkaar toe verdedigen. Het leidde gelukkig niet tot schermutselingen, maar dat het moeilijk is om iedereen op een lijn te krijgen, hebben de leerlingen wel ervaren...”, aldus Kurt Hofman.


Meer informatie via 

Kurt Hofman
directeur GO! atheneum (KA) Keerbergen
015 23 49 33
directie.kakeerbergen@gmail.com 
www.kakeerbergen.be

 
KA Keerbergen is een school van GO! scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.500 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 35 instellingen één van de grootste GO! scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Geert Van Hoof.


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 871

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 934

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1052

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1820

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder