GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een vette vis van 35.500 euro

1 maart 2016 SV
GO! atheneum Busleyden in Mechelen ging de uitdaging aan van stad Mechelen en schreef zich eind vorig jaar in voor de wedstrijd ‘Paraat voor het klimaat’. Een gouden zet want de school vangt nu € 35.500 van de stad voor klimaatvriendelijke investeringen.

Eind vorig jaar daagde Stad Mechelen scholen uit om een project te bedenken waarmee ze minder CO2 zouden uitstoten. Campus Caputsteen van het Busleyden Atheneum won deze wedstrijd. Net als de andere winnaar, VBS Don Bosco, krijgt campus Caputsteen 35.500 euro subsidies om haar project te verwezenlijken.

Busleyden Atheneum Campus Caputsteen werd gekozen als winnaar op basis van de impact van haar project op het energieverbruik, de betrokkenheid van de leerlingen en ouders en haar inspanningen op het vlak van crowd-funding.

De campus wil 20% besparen op elektriciteit en 30% op het verbruik van gas. Ze wil dit doen door het uitvoeren van een lichtstudie en het gebruik van leds en door ingrepen op het warm water en de CV-ketel en het gebruik van thermostatische kranen.

Katie Steemans, directeur van de school legt uit: “Vanuit ons pedagogisch project vinden we het belangrijk om solidair te zijn. We willen dat onze leerlingen en personeelsleden zich samen met hun omgeving vandaag in Mechelen inzetten voor de toekomst van onze planeet. Dit project kadert in ons wereldburgerschapstraject en onze visie op duurzaamheid, natuurbeleving, innovatieve technieken en bewust omgaan met energiegebruik, afvalpreventie, grondstofrecyclage en fair-trade. We koesteren de ambitie om naast onze aanpassingen aan de schoolinfrastructuur en het reduceren van energienoden en –gebruik ook onze leerlingen en personeel te sensibiliseren en hun gedragspatronen te doorbreken in functie van het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Allemaal samen kunnen we deze doelstellingen bereiken, vandaar dat we als school graag zijn ingegaan op het project van de Stad Mechelen om vanuit onderwijs ons steentje bij te dragen in het behalen van de klimaatdoelen voor Mechelen. Busleyden Atheneum - campus Caputsteen wil met de realisatie van dit project zich als ‘klimaat-neutrale school’ profileren en van onze leerlingen en personeel rolmodellen maken van hoe duurzaamheid in hun dagelijks leven in te bouwen vanuit bewuste positieve keuzes.”

Mechelen investeert op allerlei manieren in de toekomst, maar de zeker de aanpak van de klimaatproblematiek is een belangrijke investering in de toekomst. Bij scholen is dit nog sterker uitgesproken, vertelt schepen van Klimaat en Energie Marina De Bie. “Veel Mechelse scholen hebben een lange traditie. Het zijn dan ook vaak oude gebouwen die moeilijk kunnen concurreren met de energienormen van nieuwbouw. Omdat heel wat scholen graag willen investeren in energiezuinige ingrepen, geeft de stad hen hierbij een duwtje in de rug. Door als voorwaarde te stellen dat de leerlingen bij het project betrokken moeten worden, zorgen we er voor dat ook zij nog sterker leren wat klimaatvriendelijke investeringen zijn. Op die manier zullen zowel de scholen als de leerlingen klaar zijn voor een klimaatvriendelijke toekomst. Via o.a. crowd-funding worden ook de ouders betrokken, waardoor er niet alleen meer middelen voor het project zijn, maar ook zij gesensibiliseerd worden.”

Busleyden Atheneum is een school van GO! scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.500 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 35 instellingen één van de grootste GO! scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Geert Van Hoof.


Meer informatie via

Katie Steemans
directeur GO! atheneum Busleyden campus Caputsteen
015 202 174
info@BAcaputsteen.be
www.BAcaputsteen.be

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator GO! scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be 
www.sgr5.be


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 871

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1112

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 934

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1052

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1402

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1820

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder