GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 19 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Samen radiatorfolie kleven

De leerlingen en leerkrachten van 3 scholen van GO! Scholengroep Rivierenland houden samen de warmte binnen op Dikketruiendag.

De leerlingen en leerkrachten van GO! atheneum Klein-Brabant, GO! basisschool De Linde en GO! freinetschool ’t Hinkelpad in Bornem vieren vandaag op een originele manier Dikketruiendag en plakken zelf overal in de school radiatorfolie om de warmte binnen te houden. GO! Scholengroep Rivierenland sponsort het materiaal. Het Dikketruiendagproject is een voorbeeld van modern en klasdoorbrekend onderwijs waarbij leerlingen van elkaar leren en diverse vaardigheden oefenen.

Tijdens het derde lesuur geven de leerlingen van de derde graad ASO (verdeeld over verschillende groepjes) uitleg over het project aan de leerlingen van de tweede graad, de leerlingen van de eerste graad en de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

Ze doen dit aan de hand van een zelfgemaakte presentatie waarin ze vertellen over de opwarming van de aarde, Dikketruiendag en het nut van radiatorfolie. Tijdens de presentatie krijgen de kinderen en jongeren ook een filmpje te zien waarin de twee directeurs, Inge Van de Venne (directeur GO! atheneum Klein-Brabant) en Eve Suykens (directeur GO! basisschool De Linde en GO! freinetschool ’t Hinkelpad), het project extra toelichten en waarin het plaatsen van de folie stap voor stap door enkele leerlingen wordt uitgelegd. Zo leren de kinderen van elkaar en kunnen ze met behulp van klasgenoten en leerkrachten zelf aan de slag!

Tijdens het vierde lesuur gaan de leerlingen onder leiding van enkele leerkrachten, leden van de technische ploeg en leerlingen van de derde graad BSO de radiatorfolie kleven. De radiatorfolie zal eerst op een isolerende plaat gekleefd worden. Nadien zal de plaat achter de radiator geplaatst worden. De leerlingen krijgen een technische fiche mee waarop ze kunnen spieken.

Tijdens de pauze (10.55u en 11.10u) maken de leerlingen Voeding warme chocolademelk. Wie een mok van thuis meebrengt, kan hiervan genieten.

Luc Van Gasse, algemeen directeur van GO! scholengroep Rivierenland: “Voor GO! scholengroep Rivierenland is dit een pilootproject dat zowel een pedagogisch als een economisch aspect heeft. Bij een positieve evaluatie zal het project uitgebreid worden tot alle klaslokalen van de schooldomeinen. Minder energieverbruik is goed voor het leefmilieu, maar zorgt er ook voor dat er voor onze 6.873 leerlingen meer centen beschikbaar zijn voor klas- en schoolwerking.”


Meer informatie via

Jani Verheyden
Communicatie
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123a - 2880 Bornem
03 897 98 11
0474 30 96 67
jani.verheyden@rvl.be
communicatie@rvl.be
www.scholengroep-rivierenland.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1249

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 852

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1489

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 783

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 833

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 923

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 831

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 881

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder