GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Beestenboel op school

Goed onderwijs blijft kleven. En dat lukt beter als je je leerlingen echt méé hebt. In GO! basisschool 3Hoek in Ekeren doen ze dat door leerlingen aan de ene kant sterk te begeleiden, maar tegelijk ook heel wat ruimte te geven om zelf te ondernemen.

Dat ondernemen door kinderen manifesteert zich onder meer via de leerlingenraad waar ze ideeën die voor hen erg aantrekkelijk zijn naar voren kunnen schuiven. Eén van die ideeën ontstond na een les over dieren: waarom geen kinderboerderij op school starten?

Een kinderboerderij op school. Zeker voor kinderen in een stedelijke context is dat een zegen. Goed idee dus, maar hoe maak je er iets tastbaars van? De pro’s en contra’s werden tegen elkaar afgewogen. En de school maakte er zich niet gemakkelijk van af. Ze kozen om voor het boerderijproject te gaan.

De ‘werkman’ van de school nam de praktische kant van het verhaal ter harte en samen met de leerkrachten ging hij op zoek naar de dieren voor de boerderij waar de kinderen voor gekozen hadden. Roofdieren konden uiteraard niet, hoe indrukwekkend ze ook mogen zijn. Dus werden het kippetjes, konijnen, cavia’s, geitjes én een varkentje.

Terwijl de kinderboerderij stilaan vorm kreeg dook een andere klas in een project rond het koningshuis. En koningen en hun entourage roepen vragen op. Vragen waarop de kinderen antwoorden mochten zoeken op de i-pad. Die zoektocht bracht hen bij een artikel waarin Prins Laurent werd omschreven als een grote dierenvriend. De link naar de kinderboerderij in opbouw was gauw gemaakt.

De leerlingen schreven een uitnodiging naar het koninklijk paleis en kort daarop kreeg de school telefoon van de secretaris van de prins. Resultaat: een prinselijk bezoek aan de kersverse kinderboerderij van de 3Hoek in Ekeren op donderdag 4 februari.

Onder de jongste kinderen was er wat gespeculeer over hoe de prins zou arriveren: te paard, met kroon en gewapend met een zwaard? Of toch een beetje anders? De onduidelijkheid was meteen weg toen de prins in zijn lange, zachtbeige mantel aankwam, ‘gewoon’ in een mooie auto.

Juf Joelie overhandigde de prins een karikatuurtekening gemaakt door haar kleuters. Vervolgens maakte de prins kennis met de leerlingen van het derde leerjaar. Zij konden rustig de vragen stellen waar ze in de les op blijven steken waren en de prins gaf netjes antwoord. Daarna werd tijd gemaakt om een bord te onthullen en de kinderboerderij officieel te openen terwijl de leerlingen van klas 6 bij elk dier een woordje uitleg gaven. Het jonge varken moest nog een naam krijgen en Prins Laurent kreeg de eer om die te kiezen: Freddy.

Een les over dieren en eentje over koningen saai? Wel, daar denken ze in de 3Hoek in Ekeren toch eventjes anders over.


Meer informatie via

Rudi Mennens
directeur 3Hoek-Ekeren
0476 52 66 26
03 541 62 54
info@driehoek-ekeren.be
www.driehoek-ekeren.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1221

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 827

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1603

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1064

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1458

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 832

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 764

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 789

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 813

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 902

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1064

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 812

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder