GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Dalton van klein tot groot

20 januari 2016 Methodeonderwijs
Vanaf februari vormt GO! campus De Beeltjens in Westerlo zich om tot de eerste daltoncampus in Vlaanderen: Het Leerlabo. Het wordt de enige campus waar je van 2,5 tot 18 jaar aaneensluitend daltononderwijs zal kunnen volgen.

Voortaan hele schoolloopbaan Dalton in Westerlo


Campus De Beeltjens

Campus De Beeltjens, de school van het gemeenschapsonderwijs in Westerlo, stond de afgelopen jaren vooral bekend als sportschool. De intensieve samenwerking met KVC Westerlo en ander sportclubs geldt sinds het begin als een voorbeeld.


Daltoncampus Het Leerlabo

Het Leerlabo speelt nu opnieuw een pioniersrol. Jongeren van 2,5 tot 18 jaar kunnen terecht op de campus voor kleuter-, lager en secundair onderwijs volgens de daltonaanpak. Daltononderwijs is een manier van omgaan met elkaar, Dalton is een attitude, geen methode. “Wat we leren ligt in de leerplannen vast. Alleen leren we het op een eigen manier. Daltononderwijs werkt enigszins als een rijschool. De leerlingen nemen zelf het stuur van hun leerwagen in handen, de leerkrachten coachen als een soort rijinstructeur. Ze kunnen af en toe het stuur overnemen, op de rem trappen indien nodig of wat gas bijgeven. Maar het is de leerling die leert en steeds zelfstandiger rijdt”. zegt Geert Wils, directeur daltonatheneum van Het Leerlabo.


Zelfstandigheid, samenwerking en verantwoordelijkheid

Deze 3 pijlers maken de leerlingen klaar voor de volgende stap die ze moeten zetten: secundair onderwijs, hoger onderwijs, de arbeidsmarkt en/of een geslaagde carrière in de sport. Je zal steeds zelfstandiger moeten kunnen functioneren, kunnen samenwerken en eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Loore Schreurs, directeur daltonschool, vult aan: “De leerlingen krijgen veel zelfstandigheid. Ze leren zelf oplossingen vinden. Wat je zelf ontdekt, onthoud je voor de rest van je leven. Wat een kind zelf kan, moet het ook zelf mogen doen, al is het nog maar een kleuter. In een Daltonschool benaderen we elk kind vanuit de eigen mogelijkheden. De leerkracht begeleidt en stimuleert.”


Dalton in het Leerlabo

We maken bewust tijd vrij voor dalton: daltontaken, maatjeswerk, keuze van de werkplek, leren plannen, zorgtaken, ... Leerlingen gaan zelfstandig of in groepjes aan de slag om de leerstof te verwerken, in te oefenen of uit te diepen. Ze doen dat op basis van een weekplanning die ze samen met de leerkracht - en later zelfstandig - opmaken. Uiteraard helpen leerkrachten hen op weg, met extra uitleg als dat nodig is. De leerlingen kunnen ook elkaar een duwtje in de rug geven”. Daarnaast maakt Het Leerlabo nog steeds tijd voor klassikale lessen. “Soms is dat nu eenmaal de meest geschikte aanpak.”


(Top)sport in Daltononderwijs

Het Leerlabo zet ook in op sport. “We willen jonge sporters de kans blijven geven het maximum uit hun sportcarrière te halen. In feite past daltononderwijs daar perfect bij. Sporters met ambitie kunnen enkel slagen als ze beschikken over voldoende zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Samenwerking en verantwoordelijkheid nemen komen in elke sport terug. Voor topsporters biedt de daltonaanpak de nodig flexibiliteit zodat trainingen, wedstrijden en studies op elkaar kunnen worden afgestemd. Al blijft voor ons uiteraard het leersucces het belangrijkst”, besluit Geert Wils.


Infoavond

Wie graag meer wil weten over daltononderwijs in Westerlo, kan contact opnemen met Het Leerlabo, Spikdorenveld 22, 2260 Westerlo, tel. 014 53 86 53. De infoavond vindt plaats op 11 maart 2016 om 19 uur in Het Leerlabo.


Het Leerlabo is de eerste school in Vlaanderen waar je van kleuter tot jongvolwassene daltononderwijs kunt volgen. Een gewone school, maar net even anders. Grondige basiskennis vinden wij heel belangrijk. Maar we voegen er drie nuttige ingrediënten aan toe. Een grote dosis zelfstandigheid: we leren dekinderen eigenmachtig oplossingen vinden. Een flinke scheut samenwerking: dekinderen zijn geen concurrenten maar leerpartners die elkaar helpen. En kilo’s verantwoordelijkheid: we leren hen zelf aansprakelijk te zijn voor het eigen leren. De leerkracht supportert en begeleidt. Ondernemingszin, initiatief en zelfvertrouwen worden sterk aangemoedigd. En dat werkt. Het is een bruisende mix die leerlingen ver(der) brengt. Meer en meer ouders kiezen bewust voor daltononderwijs. U ook?

Goesting in leren, voor de rest van je leven.


Lees ook

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 833

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1286

Gaan voor je droom in de TintelStroom

Enkele leraren en ouders van GO! freinet-basisschool TintelTuin in Zoutleeuw zijn ervan overtuigd dat de pedagogische visie van Celestin Freinet ook in het middelbaar een unieke meerwaarde biedt. Daarom starten ze op 1/9/2016 met een freinet-middenschool.

Lees meer 1218

Perpetuum techmobile: techniek en wetenschap onderweg

Wetenschap en techniek zijn nog nooit zo bepalend geweest om de wereld vorm te geven en daarom horen ze ook sterk aanwezig te zijn in ons onderwijs. GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven duwt alvast flink aan de kar met hun prijswinnende TECHMOBIEL.

Lees meer 1150

Een boek als mascotte

In GO! freinetschool De Tinteltuin in Zoutleeuw zette zowat het hele schoolteam zich achter de creatie van een eigen leesboek voor de leerlingen. Het resultaat is zo mooi dat ‘Fien de slak’ er ondertussen de status van schoolmascotte heeft verworven.

Lees meer 1261

Radio Romeo royaal beluisterd

Vier jaar geleden onstond tijdens een les elektriciteit bij meester Sander Van Hoeck in GO! freinetschool De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek 'Radio Romeo'. Woensdag, 27 mei, mochten de meester en zijn klas 'het gaan uitleggen' aan Koningin Paola.

Lees meer 1114

Maak eens een verpletterende indruk

Druk Op Straat. Zo kan je de workshop van GO! freinetschool Triangel tijdens het kinderkunstenfestival Supervlieg in Booischot gerust noemen. Want dat is wat ze deden: lino’s afdrukken op straat. Niet met een drukpers maar met een heuse pletwals.

Lees meer 1234

Samen dromen waarmaken in 2015

Raymonda wenst jullie het allerbeste voor het nieuwe jaar. Dit keer van bij een gloednieuwe boomhut op het terrein van GO! freinetschool De Tandem in Sint-Kruis. In 2014 nog een droom van de kinderen, nu klaar om straks tussen het loof te ontluiken.

Lees meer 1504

Hoe werkt een school zonder examens?

3 december 2014 RC

Leerzorg Methodeonderwijs Ouders

Het ensorinstituut in Oostende durfde afstappen van het klassieke puntensysteem, durfde examens te laten vallen. Hoe realiseren ze dit over de richtingen en over de vakken heen? Collega Eva De Blieck van GO! ouders ging op onderzoek.

Lees meer 1871

Driewerf NEEN tegen pesten

Pesten is geen kinderspel. Daarom doen ze in Freinetschool Triangel in Booischot iets anders. Met drie acties maken ze er duidelijk dat pesten niet welkom is op school en gaan ze in op de oproep van de Vlaamse Week tegen Pesten.

Lees meer 2260

Gastvrije oogappels

Hoe een dubbeltje rollen kan. Begin september wilden de leerlingen van 5 en 6 in GO! leefschool De Oogappel in Gent meer weten over wat er in Syrië aan de hand is. Hun onderzoeksproject bracht hen in de spits van de wedstrijd ‘Gastvrije Gemeente’.

Lees meer 2298

Pow wow van leefscholen

Woensdag 6 maart kwamen 145 medewerkers van 14 leefscholen uit heel Vlaanderen samen tijdens een studiedag in Gent. Doel? Elkaar nog beter leren kennen en expertise uitwisselen! Neen, geen indianenverhalen gehoord, toch had het iets van een pow wow.

Lees meer 2446

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder