GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! for Life zet zich in voor het Rode Kruis

1 december 2015
Ook dit jaar zet het GO! een actie op voor Music for Life. Met de verkoop van knuffels en draagtassen zamelen we dit keer geld in voor de dienst tracing van het Rode Kruis die vluchtelingen helpt om familieleden terug te vinden die ze kwijtraken onderweg.

Naar jaarlijkse gewoonte zet het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een actie op poten voor Music for Life. Door het verkopen van knuffeltjes en draagtassen wil het GO! geld inzamelen voor de dienst tracing van het Rode Kruis die zich inzet voor de opsporing en hereniging van familieleden die elkaar kwijtraken tijdens hun vlucht naar ons land.

Met GO! for Life, de overkoepelende actie van het GO! voor Music for Life, zet het GO! zich ook dit jaar in voor het goede doel. Net zoals de afgelopen jaren kan deze actie rekenen op het enthousiasme van directeurs, leerkrachten, leerlingen en hun ouders. Samen proberen zij zoveel mogelijk knuffeltjes en draagtassen te verkopen voor het Rode Kruis.

De keuze voor het Rode Kruis was snel gemaakt, zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. “De vluchtelingencrisis laat ons niet onberoerd. Veel gezinnen en kinderen zijn op de vlucht voor oorlog of geweld in hun thuisland, in onze scholen worden we regelmatig geconfronteerd met jongeren die hun ouders of andere familieleden zijn kwijtgeraakt tijdens die tocht. Via de dienst tracing helpt het Rode Kruis families om elkaar terug te vinden.”

De dienst tracing van het Rode Kruis doet al meer dan 75 jaar aan opsporing en familiehereniging vanuit het beginsel “the right to know”: het recht om te weten wat er is geworden van je familie en geliefden.
“Wij zijn erg blij met het initiatief,” zegt Lise Van den heuvel van het Rode Kruis. ”Onze dienst is erg afhankelijk van externe middelen. De steun van het GO! stelt ons in staat om de continuïteit van wat we doen te garanderen. We helpen mensen die vluchten voor oorlog om hun familieleden terug te vinden die ze tijdens die vlucht uit het oog verloren. Dat is erg belangrijk voor hen. De warmte, geborgenheid en steun van familie is essentieel in zo’n traumatische periode.”

Heel wat scholen zetten zelf kleinere acties op touw en dragen op een creatieve manier bij aan GO! for Life. Zo leren de leerlingen in de praktijk wat solidariteit is en hoe zij als groep veel kunnen bereiken. “De laatste jaren gingen honderden scholen en duizenden leerlingen aan de slag voor GO! for Life, we hopen dat we ook deze keer op zo’n groot engagement kunnen rekenen,” zegt Raymonda Verdyck.


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 870

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1276

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1110

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1412

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1639

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 933

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10937

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1649

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1051

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1819

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder