GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

"Neen, onze jongeren zijn niet nihilistisch!"

25 november 2015 Pedagogisch project
Laten we de Verlichting maar opdoeken, want ze leidt tot nihilisme bij onze jongeren. Dat stond min of meer te lezen in het opiniestuk van Frans van Looveren in De Standaard van 24/11. Raymonda Verdyck verzet zich tegen deze negatieve stellingname.

Laten we de Verlichting maar opdoeken, want ze leidt tot nihilisme bij onze jongeren. Dat stond min of meer te lezen in het opiniestuk van Frans van Looveren gisteren in deze krant. Als onderwijsverstrekker vind ik dit een choquerende boodschap. Choquerend omdat van Looveren stelt dat door die Verlichting er geen grote verhalen meer zouden aanwezig zijn in onze samenleving, dat iedereen het zelf maar moet uitknobbelen, dat vele jongeren aan hun lot worden overgelaten en geen motief meer hebben om voor te leven.

Deze stellingname toont aan geen kennis te hebben van wat na dag bewezen en aangeleerd wordt in onze scholen:  samenleven, kritisch leren denken en actief burgerschap. Samen leren samenleven is meer dan ooit onze boodschap en ze werkt bovendien. Het bewijs daarvan verspreidde zich gisteren in sneltempo via de sociale media, kwam terecht op diverse nieuwssites om te eindigen in het VRT-journaal om 19:00: het filmpje “ik hoop” waarin  scholieren van alle gezindheden en overtuigingen in het GO! atheneum van Anderlecht een boodschap van hoop, verbondenheid en democratische overtuiging brengen.

Dit typeert onze jongeren, en hoe komen ze hiertoe? Precies door de waarden van de Verlichting te hanteren en uit te dragen. Het zijn net deze waarden  die er toe hebben bij gedragen dat iemand niet meer vervolgd kon worden omwille van zijn levensbeschouwing, overtuiging of religie. Het zijn net deze waarden die geleid hebben tot de kinder- en mensenrechten.  Dat is de basis van onze tolerante, open samenleving. Die moeten we behouden. 

Neen, onze jongeren zijn niet nihilistisch. Waar onze leerlingen mee aan willen werken is een wereld waar het goed is om te leven en dat voor iedereen. Stop met deze generatie af te schilderen als een verloren, nihilistische generatie die niet meer weet waarvoor te leven. In plaats van te verdelen, is het ieders verdomde plicht hen in deze tijden een positieve boodschap te geven. Een boodschap dat we in onze samenleving  mogelijkheden bieden om onszelf te zijn.

Maar ook de boodschap dat we respectvol met elkaar moeten omgaan, dat meningen en overtuigingen verschillen, dat de manier waarop we naar de dingen kijken evolueert, alleen al maar omwille van evoluties in de wetenschap met het daaraan verbonden voortschrijdend inzicht.?Cultureel en historisch bewustzijn zijn belangrijk maar we mogen niet blijven vasthangen in het verleden, evenmin schokkende gebeurtenissen zoals godsdienstoorlogen en oorlogen gebaseerd op racistische en ideologische gronden vergeten. En nog minder willen we hierbij uitgaan van het grote gelijk van één of andere overtuiging.

De uitdaging is om de aanwezige smeltkroes van culturen en overtuigingen met elkaar in verbinding te brengen. Dat is wat wij met het GO! doen, dat is waar we samen met onze leerlingen elke dag aan werken, dat is de zuurstof van onze samenleving.

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder GO!


Lees ook

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1639

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10937

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1498

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 985

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Mama’s in de klas

Samen leren samenleven. Al van in de kleuterklas. Dat is ook mama vieren over alle cultuurverschillen heen. In aanloop naar moederdag zorgden de kleutertjes van juf Kim in GO! basisschool Stadspark in Lier voor een mooi mamamoment.

Lees meer 872

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 853

Naar het einde van een versnipperd onderwijslandschap?

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen toont zich vandaag van haar meest open kant door de identiteitscrisis waarmee ze worstelt open en bloot op tafel te leggen. Het zoekt daarbij aansluiting bij het pedagogisch project waar het GO! al jarenlang aan bouwt...

Lees meer 6624

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder